Helyi közélet

2024.01.01. 07:00

Mindent a hazai erdőgazdálkodásról

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztálya az előző évekhez hasonlóan idén is elkészítette a hazai erdők és erdőgazdálkodás előző évi legfontosabb jellemzőit vizuális formában szemléltető kiadványát.

Vaol.hu

A „Erdővagyon és erdőgazdálkodás Magyarországon 2022-ben” című, elektronikus formában elérhető kiadvány – közismert nevén „Erdészeti leporelló” – az Országos Erdőállomány Adattár és az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programból származó adatok alapján hazánk erdeinek legfontosabb statisztikai adatait tartalmazza – szemléletes formában, az elmúlt évre vonatkozóan. A kiadványban egyebek mellett a fakitermelésekkel és a Natura2000-es területekkel kapcsolatban is találni statisztikát. 

Az idősoros adatokból pedig kiderül: Vas vármegyében 98 775 hektárnyi erdőterület található, ebből több mint 51 ezer hektár állami, 363 hektár közösségi, 468 hektár pedig magánkézben van. A faállománnyal borított terület nagysága mintegy 91788 hektár. A statisztikai gyűjteményekben az erdőtüzekre vonatkozóan is találni adatokat: Vas vármegyében 2022-ben 21, míg egy évvel korábban 19 esetet regisztráltak. Az előző éveket nézve nagyok az eltérések: 2012-ben ötven, 2017-ben 25, 2016-ban pedig hat erdőtüzet jegyeztek Vas vármegyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában