24 órás ügyelet

2024.01.09. 17:17

Senki ne fagyjon meg! - Életbe lépett a vörös kód: meleg tea, vastag pokróc, folyamatos figyelem

Éjszakánként akár -10 Celsius fokig is lehűlhet a levegő, ha valamikor, akkor most életet menthet az egymásra figyelés - legyen az szomszéd, fedél nélkül élő, hirtelen bajba jutott személy. A Féhe Kft. utcai szociális szolgálata a nap 24 órájában, vármegyei szinten fogadja a bejelentéseket.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

A hideg időjárás miatt hétfő este életbe lépett a vörös kód, amely a gyakorlatban jelenti: valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Fülöp Attila.Hozzátette: a meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.   

Ebben az időszakban a cél az életmentés, a fagyásos sérülések, illetve a tragédiák elkerülése - erősítette meg Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az utcai szociális szolgálat munkatársai napjában kétszer látogatják a kritikus pontokat, a gépjárműveikben pedig gyógyszer, tartós élelmiszer, konzerv, meleg tea, pokróc, hő védő fólia, vastag ruházat áll a hajléktalan emberek rendelkezésére. Igyekeznek mindenkit a hajléktalan ellátás rendszerébe terelni. Fontosnak tartotta továbbá kiemelni: a Zanati úti hajléktalan szálló az év 365 napján 0-24 órában várja a rászoruló ügyfeleket. A szálló szolgáltatásainak igénybevétele feltételhez nem kötött, azt alkoholos befolyásoltság, esetleges szerhasználat esetén is igénybe vehető. 

A FÉHE Kft. Munkatársai folyamatosan együttműködnek a mentőszolgálattal, a rendőrséggel, a Markusovszky Kórházzal, a Közterület Felügyelettel, és a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal. - Minden tőlünk telhetőt megteszünk, de mindenki mellett nem tudunk ott lenni. Régen volt ilyen tartós hideg, most kiemelten fontos, hogy figyeljünk egymásra. Nagy szüksége van erre a lakásban élő, de fűteni nem akaró, tudó embereknek is - hangsúlyozta Németh Klára, majd hozzátette: a nap 24 órájában fogadják a bejelentéseket a 06-80-205-165-ös ingyenesen hívható zöld számon.  

Akinek pedig tüzelőre lenne szüksége, jelezze az önkormányzatnál - a kiszállításról már a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában