Rönkhúzás

2024.02.10. 18:13

Csöcsdagadó Bella és Pöcslógató Béla esküdött örök hűséget egymásnak Nádasdon

Nádasd különleges település: egykor hét dombra épült fel a falu, ahová minden égtáj felől vezet út. A falu öröksége gazdag, ennek tudatában van minden helybeli. A település közössége aktív, mindig újabb és újabb élményeket "teremt" a jelenben, hogy aztán legyen miről beszélni a jövőben. Sűrű volt a szombati program is: böllérbemutatót, termelői piacot és rönkhúzást tartottak a faluban.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A tél - ahogy a legtöbb településen -, úgy Nádasdon sem telik el disznóvágás nélkül. Egykor szinte minden háznál tartottak állatot, ma két kézen meg lehet számolni a vállalkozó kedvű disznós gazdákat a faluban. De a böllérség, a disznó feldolgozásának tudománya még megvan fejben pár embernél a faluban, így gond nélkül levezényeltek egy disznóvágást szombaton, főböllérnek Simon Gábort kérték fel. A 258 kilós disznót a Táncos a portáról hozták és a könnyebbség kedvéért már pénteken levágták. Szombatra maradt a feldolgozás és a nagy disznótoros lakoma. Vérmálé, hagymás vér, toroskáposzta, hurka, kolbász, pecsenye és böllérmáj készült a kultúrpajtánál, a munkát a két főszakács, Pesti Sándor és Csonka István ütemezte, koordinálta. Karvalits Zoltán polgármester fényképezőgéppel dokumentálta az eseményeket, pontról pontra, percről percre, hogy semmi és senki ne maradjon le.

A konyhában a nádasdi asszonyok szilvalekvárral, dióval, mákkal töltötték a kráflit. Amikor megsült, porcukorba forgatták a disznóhájból készült vidéki csemegét. Papp Krisztina szilvalekváros kalácsot hozott, szempillantás alatt eltűnt egy rúdnyi belőle.

Közben érkezek a helyi termelők, merthogy piacnap is volt szombaton.

A gyomrot nem kímélő ebéd után rönkhúzással folytatódott a mulatság, Csöcsdagadó Bellát (Gángó Szilveszter) és Pöcslógató Bélát (Táncos Andrea) ültették rönkre, ahogy diktálja a hagyomány. Földes Tímea, az Együtt Nádasdért Egyesület elnöke elárulta: a farsangi rönkhúzás mindig is része volt a település életének, közel száz évvel ezelőttről - az 1930-as évekből - is maradtak fenn fényképek téli bolondlakodalmakról. A talpalávalót Horváth Pika Tibor és Horváth Pika Gyula húzta, előbbi a hegedű, utóbbi a harmonika nagymestere.

Estére sztárvendéget vártak, Berecz András ének- és mesemondó érkezett vidám műsorral, a Félbevágott pipafüsttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában