Jogállamisági jelentés

2024.02.20. 19:38

Európai Bizottság: Hende Csaba képviselte hazánkat - négy kérdésben adott részletes jelentést

Jogállamisági jelentést készít az Európai Bizottság Magyarországról. Az ehhez kapcsolódó meghallgatáson Dr. Hende Csaba, Szombathely és térségének országgyűlési képviselője, a Parlament alelnöke képviselte Magyarországot.

Cseh-Egyed Bernadett

Dr. Hende Csaba parlamenti alelnök

Forrás: VN-archív

– Valamennyi tagállamáról, és idén először a nyugat-balkáni tagjelölt országokról is elkészíti a jogállamisági jelentést az Európai Bizottság. Kétségünk ne legyen felőle: ez a politikai harc eszköze Magyarország esetében, de tiszteletreméltó, hogy a brüsszeli szakemberek kielégítőnek találták a mintegy egy órán át tartó beszámolót, a tájékoztató után kérdésük sem volt – mondta el elöljáróban Hende Csaba. 

Kifejtette: négy kérdésben adott részletes jelentést. Ezek közül a leginkább közérdeklődésre számot tartó az, amelyik a háborús veszélyhelyzetre hivatkozó különleges jogrendben kiadott rendeletek hatásairól, számszerűségéről szól. – Az orosz–ukrán háborúra tekintettel a kormánynak több meghatározott kérdésben – ilyen például az állampolgárok biztonsága vagy a menekültek ellátása – van rendeletalkotási hatásköre. Törvényt alkotni ugyanis minimum hat hétig tart. A menekültek ennyi ideig nem toporoghatnak a határon, gondoskodunk kell a lakhatásukról, iskoláztatásukról – magyarázta a politikus, majd kiemelte: 

– Csak meghatározott tárgykörökben, csak meghatározott célokból, csak a törvényesen kihirdetett veszélyhelyzet esetén, és csak a parlament és az alkotmánybíróság folyamatos kontrollja mellett lehet a szükséges rendelkezéseket megalkotni. Dr. Hende Csaba többek között részletesen beszélt a hétfői meghallgatáson az általa vezetett Törvényalkotási Bizottság működéséről is. Emlékeztetett: ez az a bizottság, amely a végső simításokat végrehajtja minden egyes törvényjavaslaton, amelyet az Országgyűlés később elfogad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában