Hagyomány

2024.02.09. 17:57

Kolompokkal csaptak nagy zajt, elűzték a telet a szlovén kurentek - fotók, videó

A szlovén kurentek - azon túl, hogy látványos farsangi karakterek - meglehetősen hangosak is. Kolompjaikkal űzték el a telet a szentgotthárdi színház előtti téren, több száz érdeklődő jelenlétében.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Évek óta hagyomány, hogy a kurentek a farsangi időszak vége felé ellátogatnak Szentgotthárdra. A kíváncsi közönségnek az orkán erejű szél sem szegte kedvét, óvodások, iskolások és felnőttek is szép számmal gyűltek össze a színház előtt. A legtöbben - főleg a fiatalok - színes jelmezt öltöttek.

Magyarországon a mohácsi busók, Szlovéniában a kurentek a hagyományos farsangi alakok. Mindkét ország kiemelt figyelmet szentel a maszkos télűzőknek, a mohácsi busójárás és a kurentek is szerepelnek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján. 

A kurentek báránybőrbe öltöznek, derekukon tehenész-kolompok és gyönyörűen hímzett zsebkendők lógnak. Fejükön maszkot, lábukon lábszárvédőt viselnek. Annak a kurentnek a legnagyobb a presztízse, amelyik a legtöbb zsebkendőt gyűjti össze az övére.  

A Ptuj környékéről érkezett kurenteket a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, Dubravka Šekoranja köszöntötte. Mint mondta, a kurentek elűzik a telet és a gonosz a földről. Egyúttal életre hívják a tavaszt és jót hoznak mindenki életébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában