Illatos tavaszi virágpaplan

2024.02.19. 17:32

Tízmillió tőzike meseországa a Dobogó-erdőben - videóval

Nyílik a tőzike, napokon belül fehér virágtenger borítja be Horvátnádalján a Dobogó-erdőt. A Nagymákfa közelében található tőzikés kevésbé ismert, de a csodás látvány - vadregényes környezetben - ott is önmagáért beszél.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A tavasz hírnökei közé sorolt tőzike az ártéri erdőket szereti, Dobogón a Rába és a Pinka, Nagymákfán a Csörnöc biztosít ilyen élőhelyet. A növény védett, leszakítani tilos, természetvédelmi értéke tövenként 5000 forint. Az idén - a megszokotthoz képest - néhány nappal korábban kezdődött a virágzás, ehhez igazodva már elkezdődtek a tőzike-túrák szervezett és egyéni formában is. A Körmendhez tartozó Horvátnádalján, a Malom utcában tábla jelzi az ország egyik legnagyobb tőzikését, ahol a becslések szerint 10 millió tő növény található közel 45 hektáron. 

Fotó: Szendi Péter

A Dobogó-erdőt az Őrségi Nemzeti Park felügyeli, kijelölt ösvényen lehet haladni, vigyázva minden egyes kis virágra. A nemzeti park kéri a látogatókat, hogy próbáljanak távolról gyönyörködni a tőzikékben, és lehetőleg ne gázoljanak át a levelek alatt még megbújó növényeken egy jó fotó kedvéért. Fontos tudni, hogy szeles időben - a tőzikés erdő életében kulcsfontosságú holtfák jelenléte miatt - veszélyes az erdőben tartózkodni. 

Jelenleg kisebb-nagyobb virágszigetek láthatók "a" Dobogón, de napokon belül jön a fővirágzás. Akkor illatos virágpaplan borítja be a tájat, amitől az ember szívében és lelkében is felmelegedhet, bízva abban, hogy most már a küszöbön áll a tavasz. Ezer napsugárral, ezer reménnyel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában