Mindig érdekes

2024.03.31. 08:00

A nappali ellátás vonzó az idősek számára Répcelakon

Több mint egy éve annak, hogy új vezetőség áll a Répcelaki Bölcsőde és Idősek Klubja élén. A vezetőváltáskor megfogalmazott elképzelések, úgy tűnik, beváltak: a színesebbnél színesebb programok egyre több répcelaki idősebb embert vonzanak a nappali ellátásba.

Polgár Patrícia

Generációk együtt az idősek klubjában, ahol mindig hasznosan tölthetik az időt

Forrás: Szabóné Magyar Gabriella

Mint azt bő egy éve megírtuk, Szabó Németh Zsuzsanna vette át a Répcelaki Bölcsőde és Idősek Klubja vezetését. Zsuzsanna korábban az intézmény dolgozójaként is állandó kapcsolatban állt az idősekkel, látta, hogy mire lenne a leginkább igényük. 
Úgy gondolta, az akkori 8–15 fős állandó létszámot változatos programkínálattal lehetne bővíteni. Ez mára, úgy tűnik, meg is valósult: jelenleg 25 állandó, jellemzően 65 év feletti tag vesz részt a nappali ellátásban. A házi étkeztetés és segítségnyújtás is az intézmény feladatai közé tartozik, ennek kihasználtsága is jellemzően megközelíti a maximálisat. Az időseknél egy nap sem telik unalmasan, igyekeznek minden napot megszínesíteni számukra. 
Az „átlagos” napokon is mindig van mit tenni: kézműveskedésre, felolvasásra, társasjátékozásra, kötetlen beszélgetésre és múltidézésre mindennap van lehetőség. Emellett mostanra az állandó programjaik között szerepel – az idősek igényeit szem előtt tartva – a gyógytorna, orvosi ismeretterjesztő előadás, társasjátékklub és vendégelőadók meghívása is. A programokat a gondozók lehetőség szerint az aktuális évszakhoz, ünnepkörhöz igazítják, legutóbb húsvétváró hitvallásos délutánt és húsvéti bütyköldét tartottak. Egy évben többször mennek kirándulni, ebben egy helyi fuvarozó vállalkozó van a segítségükre. Jártak már például Velemben, Sárváron és Szelestén is. 
Szabóné Németh Zsuzsanna és kollégái fontosnak tartják azt is, hogy a legifjabb és legidősebb generáció folyamatos kapcsolatban legyen, ismerjék és szeressék egymást. Így hát a bölcsisek heti rendszerességgel járnak át az idősek klubjába, és a nevezetes ünnepeket is sokszor együtt ülik meg, sőt, az idősek kerek születésnapjaira a bölcsisek köszöntővel is készülnek. Ezenkívül a klub szoros kapcsolatot ápol az óvodával és az általános iskolával is, az idősebb gyermekek is gyakorta örvendeztetik meg műsorokkal az ellátottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában