Négylábú vendéglátók

2024.03.21. 13:00

Puha tappancsok és véget nem érő dorombolás – Vas vármegye első cicakávézójában jártunk - fotók

Családias és kedves atmoszféra fogad minket a Mátyás király utcai kávézóban. A hely azért különleges, mert a felszolgálókon kívül négylábú vendéglátók is fogadják az ide érkezőket.

Csabai Bernadett

A cirmosokat simogatni szabad

Forrás: Unger Tamás

A helyiség hatalmas ablakain be- bepillantanak az utcán sétálók és rácsodálkoznak arra, hogy cicák jönnek-mennek a kávét iszogató emberek között. Jelenleg hat macskát tudunk simogatni a cicakávézó területén, név szerint Kacat, Nudli, Vénusz, Alíz, Samy és Smile várják a vendégeket, akik közül többen utcáról befogadott állatok.

cicakávézó
Az első cicakávézó Szombathelyen
Forrás: Unger Tamás

Az első vasi cicakávézó ötlete

A tulajdonosok Ferenczi Klári és férje, Ferenczi Péter évek óta álmodoztak egy kávézó nyitásáról. Hét éve költöztek haza külföldről, Vépen telepedtek le, azóta ott motoszkált a fejükben a gondolat. 

Mindig ott lyukadtunk ki, hogy kávézó már ezer van, mivel tehetnénk különlegessé a miénket? Mindketten imádjuk az állatokat, így született meg az ötlet, hogy Budapest, Debrecen, Pécs és Sopron mellett Szombathelyen is lehetne egy cicakávézó – tudjuk meg Kláritól, az egyik tulajdonostól.

Hozzáteszi azt is, hogy eléggé káoszos a pénteki nyitás óta az életük, pozitív és negatív visszajelzéseket is kaptak. Hatalmas az érdeklődés, így előfordul, hogy már nem jut asztal egy-egy társaságnak, amiből volt már neheztelés. Pedig nem kicsi a hely, összesen 8 asztal van, nagyrészt négy és hatfős társaságok élvezhetik a finom kávét és a cicák társaságát. Ennek ellenére véges a befogadóképesség, ezért erősen ajánlott az asztalfoglalás.

Maga a helyszín nagyon barátságos hangulatú, árad belőle a kisvárosi báj és a „kuckó” érzés. A bútorokat saját kezűleg készítették férjével, a szörpöket nagymamája régi kancsóiból szolgálja fel a vendégeknek, tehát a cicás kávézó újdonsága keveredik a hagyományőrző törekvésekkel. 

A macsekok roppant barátságosak, észre sem vesszük és már az ölünkben dorombolnak. Az ők és a vendégek védelmének érdekében egy kis házirend is tartozik a cicakávézó élményhez: belépéskor fertőtleníteni kell a kezünket, a macskákat tilos emelgetni és etetni is. Fotózni szabad, viszont a vaku fénye nincs jó hatással az állatokra, így azt kérik mellőzni. 

A Ferenczi család nagy terveket sző a jövőre nézve is: szeretnének gyűjtést szervezni az állatvédőknek, illetve állatterápiás foglalkozásokat tartanának. Már most lehetőség van részt venni meditációs és hangtálas foglalkozásokon náluk, tehát rendezvényekből sem lesz hiány Vas megye első cicakávézójában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában