Állomány

2024.03.25. 08:00

Halak napi haltelepítés a Rába folyón

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége közös haltelepítési akciót hirdetett a Rába őshonos halállománya erősítése érdekében.

Vaol.hu

A Magyar Haltani Társaság javaslatára az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete korábban közös döntést hozott arról, hogy 2017-től kezdve minden év március 20-a a Halak Napja. 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének és a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége közös haltelepítéssel emlékezett meg a jeles napról. 

A Rába vasi és győri szakaszának határán, a Nicki műgátnál találkoztak a horgászvezetők, horgászok és kilátogató érdeklődők, ahol a vasi szakaszra több részletben 2.000 márna (8-12 cm között) és 150 kilogramm kecsege (0,4-0,7 kg között) került, míg a Győr-Moson-Sopron vármegyei szakasz 3000 márnával (8-12 cm között) gazdagodott.

Haltelepítés a Rábán

A halakat hivatásos halőreink segítségével a MOHOSZ speciális jogállású szervezetének, a bajai Megafish Kft. ügyvezetőjének, Dr. Kovács-Bokor Dánielnek a jelenlétében telepítettük az ikervári és a nicki duzzasztott szakaszon.

Az nicki helyszínen az érdeklődők és a sajtó képviselői mellett a lelkes répcelaki horgászszakkörös gyermekek segítettek az őshonos halaknak új otthon adni. – Különösen büszkék vagyunk azokra a fiatalokra, akik aktívan részt vettek a halak telepítésében. Nem csupán halakat telepítettünk, hanem üzenetet is közvetítettünk: együtt, közösségként, képesek vagyunk tenni az őshonos halállomány erősítéséért és védelméért – fogalmazott Puskás Norbert ügyvezető elnök.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában