Kétezer ember megmentője

2024.03.22. 12:47

Megkezdődött a Sztehlo Gábor Emlékév 2024 – Országos pályázatot hirdettek diákok számára

Evangélikus lelkész, kétezer ember megmentője, a Gaudiopolis – Örömváros létrehozója volt Sztehlo Gábor, aki 1972-ben megkapta a Világ Igaza címet. A halálának ötvenedik évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév első állomásaként március 18-án nyitókonferenciát tartottak Budapesten vasi és vasi kötődésű résztvevőkkel.

Tóth Katalin

Forrás: VN/Galambos Ádám

A Raoul Wallenberg Emberség Háza, a Budapesti Főváros II. kerületi Önkormányzat és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezi a rendezvénysorozatot. A március 18-i konferencián a Marczibányi Téri Művelődési Központban dr. Gyáni Gábor akadémikus A budapesti XX. századi társadalom, különös tekintettel a zsidóságra című előadásában kiemelte: a város lakosságának a dualizmus idején kb. 24 százaléka volt zsidó identitású, ők asszimilált, polgárosodott értelmiségiek és középosztálybeliek voltak. A kormánynak (Horthynak) nem volt célja a deportálás, inkább a város egyes részeinek zsidótlanítását szerették volna elérni csillagos házak kijelölésével, de mivel az ottani keresztények vegyesen laktak a zsidókkal, túl sok embert kellett volna átköltöztetni, ezért a házak számát lecsökkentették 1948-ra.

Dr. Bányai Viktória történész A zsidó gyermekmentés a háború alatti és utáni helyszíneiről és szervezőiről tartott előadásában arról beszélt, hogy a dualizmus alatt is kiemelkedő szerepet vállalt az izraelita közösség az árvaellátásban, a siketek és vakok ellátásában, ezt folytatták a háború alatt, kiegészülve nemzetközi segélyszervezetekkel mint a Vöröskereszt, valamint cionistákkal és a Jó Pásztor protestáns gyerekeket megsegítő egyesülettel. A svéd követségtől Friedrich Born volt Sztehlo Gábor legjelentősebb pártfogója, aki a B szekció legalább 2000 gyermekét mentette meg a háború végén, s ezért megkapta a Yad Vashem Világ Igaza kitüntetést. A háború után a szülők a jobb körülmények miatt hagyták gyermekeiket árvaházakban, az új kormány azonban a családtámogatást forszírozta, így államosították és redukálták az árvaházakat 1950 után.

Dr. Kertész Botond történész ismertette Sztehlo Gábor élete(i)t, a lelkészt, a menedzsert, a hőst, az otthonteremtő személyiséget. " Igazi pásztor" mondták róla azok a gyermekek, akiket befogadott. Volt köztük zsidó, kikeresztelkedett, kommunista, de nyilas apa fia is. Mindenkinek segített, aki rászorult. A diakónia megteremtőjeként folytatta életét 1950 után Svájcban bekövetkezett haláláig.

Az előadások után Zászkaliczky Zsuzsanna történész megnyitotta az Embermentés-másként fotókiállítást, majd a még élő Sztehlo gyerekekkel (dr. Keveházi László, dr. Andrási Andor, dr. Füzéki Bálint) és írókkal (Merényi Zsuzsa, Laborczi Dóra) folytatott kerekasztal beszélgetést Hajdú Tibor püspöki titkár.

Keveházi László, a Gaudiopolis diákköztársaság első miniszterelnöke, volt kőszegi evangélikus helyettes lelkész is jelen volt a konferencián, melynek zárszavát Gregersen-Labossa György volt szombathelyi evangélikus lelkész mondta el, aki jelenleg a Sztehlo-örökséget tovább vivő Evangélikus Diakóniai Bizottság Elnöke. A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár, valamint a Történelemtanárok Egylete képviseletében Várnainé Balogh Beáta múzeumpedagógiai szaktanácsadó is jelen volt a tanácskozáson.

A konferencián országos pályázatot hirdettek diákok számára Sztehlo Gábor örökségének újragondolása – a Z generáció és a Gaudiopolis címmel. Azoknak a jelentkezését várják, akik a 2023/2024-es tanévben aktív tanulói/ hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A diákok jelentkezhetnek egyénileg vagy legfeljebb háromfős csoportokban.

A szervezők azt kérik a jelentkezőktől, hogy első lépésként önállóan ismerjék meg az események történelmi hátterét, melyhez a pályázati felhívás végén találhatnak irodalomlistát. Ezután négy kategória egyikében készíthetik el az eredeti, korábban még be nem mutatott pályaműveiket.

1. Tudományos jellegű munkák (tanulmány, max. 10 ezer karakter)

2. Irodalmi jellegű munkák (esszé, novella, vers)

3. Képzőművészeti jellegű munkák (festmény, rajz, montázs, makett, képregény)

4. Multimédiás jellegű munkák (Podcast, TikTok videók, kisfilm, Instagram oldal)

• A nevezést a megfelelő jelentkezési lap (1. sz. és 2. sz. mellékletek) csatolásával 2024. 05.19-ig várják a [email protected] e-mail címre.

• Az elkészült, jeligével ellátott pályaműveket 2024. 06.30-ig várják a szervezők a fenti címre.

• Az eredményhirdetésre 2024. 09. 25-én a Sztehlo Év zárórendezvényén kerül sor. A kiírás részletei megtalálhatók a www.wallenberghaz.hu oldalon.

Április 16-án történelemtanárok számára lesz műhelybeszélgetés Embermentők története az oktatási tematikákban címmel. A további programokról a Történelemtanárok Egylete és a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában