Minden akadályon át

2024.03.21. 20:00

Vulcan Run - kadétok és katonák is indultak a versenyen Celldömölkön - fotók

A Kemenes Vulkán Parkban minden a honvédelemről szól az elkövetkezendő három napban. A Magyar Honvédség programsorozatának központjában a honvédség kadétprogramja és a Vulcan Run akadályverseny állt.

Csabai Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Lendvai Gábor őrnagytól megtudtuk: 2011 óta szerveznek akadályfutó versenyeket, ez a hetedik Vulcan Run Celldömölkön. A mai rendezvény abban más, hogy most először a pápai MH 47. Bázisrepülőtér, illetve az MH7-es Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred együttműködésében valósult meg a programsorozat, így a szokásos akadályfutó versenyen kívül a Magyar Honvédség Kadét Konferenciájának is helyet adott a celldömölki kiállítóhely. Csütörtökön a honvédség munkatársai és a kadétok vehettek részt a versenyen – természetesen külön kategóriában. Ma a kadétoknak hadtörténeti vetélkedővel folytatódik a megmérettetés, majd szombaton újra indul az akadályfutás civil jelentkezőkkel. 

– Egy öt és fél kilométeres távot kell megtenniük, ami során 28 épített akadállyal találják szembe magukat. Kell kötelet mászni, van céllövészet, súlyhordás, kúszás, mászás. Hegyen felfelé futnak a versenyzők zsákokkal a kezükben, embert és fizikai erőnlétet próbára tevő kihívás. A Vulcan Runnal szeretnénk biztosítani annak a lehetőségét, hogy bárki megmérettesse magát, ezért a honvédelmi munkatársakon és a kadétokon kívül szombaton civilek is részt vehetnek a versenyen – tette hozzá Lendvai Gábor. 

A kadétok akadályversenyén taroltak a szombathelyi Premontrei gimnázium csapatai, női és férfi kategóriában is elvitték az első helyet. Mindkét kategóriában másodikként végeztek a győri Bercsényi Miklós-technikum versenyzői. A harmadik hely a női csapatok közül a VVMSZC Savaria Technikum és Kollégiumé, a fiúknál pedig a Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumé lett. A programsorozat második pillére a kadétkonferencia volt. 

– A kadétprogram résztvevői gimnáziumokból kerülnek ki, az iskola vezetőségének döntése alapján lehet csatlakozni a programhoz. A résztvevők olyan honvédelmi ismeretekre, harcászati tudásra, valamint egészségügyi képességekre tehetnek szert kadétként, melyek nemcsak a katonai, hanem a civil életükben is hasznukra válhatnak – mondta el a konferencia szervezője. – Csapatszellemet és fegyelmezettséget tanulnak, megtanulják jobban tisztelni egymást, jobban odafigyelni a dolgaikra, ez pedig az iskolák visszajelzése alapján nagyon pozitív hatással van a tanulók teljesítményére és személyiségfejlődésére is – húzta alá.

A kadét és honvédelmi verseny nem jöhetett volna létre a Honvédelmi Sportszövetség és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában