Karrier

2024.04.01. 07:00

A hét aranyszabályról - Jobb betartani a munkahelyi együttműködés irányelveit

Melyek a munkahelyi együttműködés irányelvei? Milyen következményekkel járhat azok megsértése? Akár a munkaviszony felmondásához is vezethet – erre válaszol az Érthető Jog munkajogi blogon dr. Kocsis Ildikó ügyvéd, vitarendezési szakjogász.

Vaol.hu

A munkahelyi konfliktusok során az egyik leggyakrabban tetten érhető eset az együttműködés hiánya

Forrás: Shutterstock

Hét aranyszabályt sorol fel az ügyvéd, amelyek betartása nem csupán törvényi kötelezettség, de elengedhetetlen a harmonikus együttműködéshez és a munkahelyi kultúra fenntartásához is. Mint mondja, a Munka Törvénykönyvében található alapelveket mindenkinek – legyen akár főnök, akár beosztott – be kell tartania a munkahelyen. 

Az első ilyen szabály az általánosan elvárható magatartás. A mérce a társadalmi általános megítélés. Vita esetén pedig a bíróság döntheti el, hogy egy-egy esetben mi az, ami általánosan elvárható. A második aranyszabály: jóhiszeműség és tisztesség. A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni. A bíróságnak egy megtörtént esetben például arról kellett döntenie, hogy jóhiszeműen és tisztességesen járt-e el a munkáltató, amikor a hivatalos közlését angolul juttatta el a munkavállalóhoz. 

A bíróság megvizsgálta az adott munkahelyi körülményeket, szokásokat és elvárásokat. Végül kimondta, hogy mivel a cégnél az angol volt a belső munkanyelv, melyet az érintett munkavállaló magas szinten beszélt, így az angol nyelvű közléssel a munkáltató nem sértette meg a jóhiszeműség és tisztesség követelményét. A harmadik a kölcsönös együttműködés: a hatékony munkavégzéshez ez elengedhetetlen mind a munkáltató és munkavállaló, mind pedig a kollégák között. 

A negyedik a tájékoztatási kötelezettség: a munkaviszony szereplői kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint a törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges. Az ötödik a joggal való visszaélés tilalma. 

A Munka Törvénykönyve joggal való visszaélésnek tekinti különösen, ha az mások jogos érdekeinek csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul vagy ehhez vezet. A hatodik a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek védelme: a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Például a munkaviszony fennállása alatt nem ildomos egy versenytársnál is munkát végezni, vagy olyan saját vállalkozást indítani, ami konkurenciát jelent a munkáltatónak. A hetedik a titoktartási kötelezettség: a munkavállaló köteles a munkája során tudomására jutott üzleti titkot megőrizni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában