Pályázat

2024.04.22. 14:25

Nemeskeresztúr is zöldül - folytatódik a Településfásítási Program

Az Agrárminisztérium 4. alkalommal meghirdetett Településfásítási Programjának köszönhetően 10 ezer darab, a belterületi körülményeket jól tűrő fát ültethetnek el idén a 10 ezer fő alatti települések.

Vaol.hu

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Országosan közel 550 város és község pályázott sikeresen. 13 fafaj közül választhattak. 

Nemeskeresztúr 11 sorfát nyert a pályázaton, gömbszivarfák, keskenylevelű és magas kőrisek, kislevelű hársak, korai és hegyi juharok kerültek földbe a program támogatásával - olvasható a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Beszámolójában. Az új sorfák Bertha Bulcsú író emlékszobájának udvarát, a temetőt és környékét zöldítik. Bartos Róbert polgármester szerint a településen is pusztulnak a tuják és a fenyőfélék, többet is ki kellett vágni már, mert elszáradtak. Pótlásukra a Településfásítási Program nyújt elsősorban lehetőséget.  

Vas vármegyében 43 település 771 fával zöldül az országos program 4. ütemében. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai szaktudásukkal minden nyertes városban és községben szaktudásukkal segítik az ültetések sikerességét, a növények gondozásához is tanácsokat adnak. 

Mint írják, a konténeres vagy földlabdás sorfákat a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja a nyertes települések számára, amelyek a fák mellé támasztókarókat, távtartókat, takarómulcsot, védőrácsot, sőt még egy madárodút is kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában