Körkép

2024.06.15. 17:30

Jön a mobiltilalom - Most mi az iskolai gyakorlat Vasban?

Szeptember 1-jétől Magyarországon is szigorúbb szabályozás lép életbe a mobiltelefon-használatát tekintve is. Most mi a gyakorlat a vasi iskolákban? - ennek jártunk utána a mobiltilalom bevezetése apropóján.

Gombos Kálmán

Mobiltilalom: szeptember 1-jétől léphet életbe az országos szabályozás az iskolákban

Fotó: Unger Tamás

Jön a mobiltilalom: több európai országhoz hasonlóan szeptember 1-jétől hazánkban is egységes, országos szabályozás fogja tiltani, hogy a gyerekek a szükséges feladatokon kívül mobilozással tölthessék az idejüket az iskolákban. Az eddigi gyakorlat szerint ez az intézményvezető hatáskörébe tartozott. Mik a mostani tapasztalatok? - ennek jártunk utána. 

© Cseh Gábor
Sátory Károly, a Reményik Sándor-iskola igazgatója szerint a családon belüli esetleges viták végére is pontot tehet a szabályozás 
Fotó: VN-Archív/CSG

Mobilt csak tanári engedéllyel lehet használni

Sátory Károly, a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta: az iskolai házirend az iránymutató ebben a kérdésben is náluk. Ennek alapján a diákok bevihetik az épületbe a telefonjukat, leadni sem kell, de a használata kizárólag csak pedagógusi engedéllyel lehetséges. A szabályozás szerinte azokat az intézményeket segítheti, akik eddig nem foglaltak állást ebben a témában. Úgy véli, hogy ez a szülőknek is segítség lesz, ahol esetleg vitás volt ez a terület, családon belül.
A bobai tagintézményükről is szót ejtett. Ott a kisebb létszám miatt meg tudták valósítani, hogy a gyerekek reggel le is adják, majd hazaindulás előtt visszakapják a telefonokat - Bobán ez a gyakorlat.

Reggel beszedik a mobilokat

Jánosházán a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, Csík Józsefné arról számolt be, hogy elegendő okos eszközzel rendelkezik az intézmény. Náluk az egyéni tanári felügyelet a jellemző, használni csak az ő engedélyükkel lehet. Náluk reggel beszedik a készülékeket, de indokolt esetekben megengedik a használatát.

Házirendben szabályozták

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathelyen hat és tizennyolc év közötti tanulókat fogad. Az intézmény vezetője Papp Tibor szintén saját házirendjükre hivatkozott, ami ezt a kérdéskört is szabályozza. Ennek alapján az első hat évfolyam nem használhat semmilyen kütyüt. Hetedikesek és nyolcadikosok számára nem tiltott, de nem is ajánlott, a gimnazisták számára viszont nincs korlátozás. Fontosnak tartják a prevenciót, és ennek jegyében rendszeresen tartanak témába vágó beszélgetéseket, oktatásokat (pl. Netikett), és felhívják a digitális világ veszélyeire is a figyelmet. A tanórákon is használják, megfelelő keretek között, megfelelő arányban – hangsúlyozta.

mobiltilalom
Papp Tibor, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója házirendjükre hivatkozott e kérdésben
Fotó: VN-archív/Unger Tamás

Takács Marietta tanárnő, az osztályfőnöki munkaközösség vezetője vette át a szót: szerinte a szülők elfogadták a náluk lévő szabályokat, és be is tartják, tartatják gyermekeikkel. 

Hollósiné Breznyiczki Mariann, magyartanárként és egyben szülőként ehhez annyit tett még hozzá, hogy az ő tárgyában is hasznos tud lenni, és utalt a Kréta alkalmazásra, buszos és hasonló hasznos alkalmazásokra is. Úgy véli, hogy körülbelül 14 éves kor környékén „lecseng” a készülék vonzása, enyhül vagy megszűnik az esetleges függőség.

Ugyanitt diákokat is faggattunk: Hajdinák Réka megbetegedett kisöccsének példáján át a biztonság-érzetről beszélt. A tizenegyedik évfolyamos lány megemlített telefonon megírt kémia-dolgozatot, QR-kódos tankönyvet, tábla- és füzet-befotózást is. Csatlakozott hozzá Kemény Lóránt, nyolcadikos fiú is: sokszor veszik hasznát, például angol óra után fent az anyag a Classroom felületén. Ő két évig Ausztriában járt iskolába: ott az eszközök teljes tiltása volt a megszokott.

Nagy igény volt a mobilozás tiltására 

– Ha nincs egységes rend, mindig nehezebb valamit megoldani, ezért én nagyon örülök az új jogszabálynak – mondta a Magyar Nemzetnek Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató. – Eddig is voltak természetesen alulról jövő kezdeményezések a mobilhasználat iskolai korlátozására, de még ha szülői közösségek, tantestületek ezt akarták is, mindig volt egy-két szülő vagy pedagógus, aki nem értett egyet a tiltással, és személyiségi jogokra és egyebekre hivatkozva végül nem igazán működött a dolog. Ráadásul az igazgatók is féltek attól, hogy ha olyan rendelkezést hoznak az iskolában, hogy mondjuk a tanítás előtt beszedik a készülékeket, az nagy vitákat fog kiváltani – fejtette ki Pécsi Rita, aki szerint emiatt – bár nagy igény lett volna rá – az okostelefonok használatának tiltása, korlátozása nagyon kevés helyen működött.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában