Szúnyoghelyzet

2024.06.24. 14:00

Ezeken a településeken lesz földi szúnyogirtás a héten Vasban - a lakók elégedetlenek a légi gyérítés hiánya miatt

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

A héten Vas megyében számos településen kerül sor földi úton történő szúnyogirtásra, míg a légi gyérítés továbbra sem valósul meg. Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Rába áradása után tarthatatlan állapotokról számoltak be több településről is, számos önkormányzat igényelt légi gyérítést, azonban erre nem kaptak engedélyt. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint június 27-én és 28-án végeznek földi irtást a vármegyében.

Szúnyogirtás Vas vármegyében a héten
Szúnyogirtás Vas vármegyében a héten
Forrás: Freepik

Hol készüljünk szúnyogirtásra?

Június 27-én, csütörtökön a következő településeket érinti az intézkedés: Csönge, Csörötnek, Gérce, Halogy, Kenyeri, Ostffyasszonyfa, Pápoc, Sitke, Uraiújfalu, Szombathely, Bajánsenye, Kercaszomor, Magyarszombatfa, Bük, Gór, Bő, Répceszentgyörgy, Chernelházadamonya, Mesterháza, Hegyhátszentmárton, Ivánc, Magyarlak, Mersevát, Mesteri, Nick, Pósfa és Rábagyarmat.

Június 28-án, pénteken pedig a következő településeken lesz földi szúnyoggyérítés: Alsóújlak, Bejcgyertyános, Celldömölk, Csákánydoroszló, Döröske, Egervölgy, Egyházashollós, Gasztony, Ikervár, Kám, Katafa, Körmend, Magyarszecsőd, Meggyeskovácsi, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagymákfa, Nagymizdó, Nyőgér, Püspökmolnári, Rábahídvég, Rábapaty, Rátót, Rum, Sárvár, Sótony, Szarvaskend, Vasszentmihály, Zsennye, Rábatöttös, Vasegerszeg, Hegyfalu, Tompaládony, Nagygeresd, Zsédeny, Kemestaródfa, Magyarnádalja, Pinkamindszent, Szemenye, Vasalja, Vasvár, Balogunyom, Csánig, Csénye, Felsőcsatár, Gencsapáti, Horvátlövő, Hosszúpereszteg, Ják, Jákfa, Karakó, Pornóapáti, Répcelak, Sorkifalud, Sorkikápolna, Szeleste, Szentpéterfa és Vaskeresztes.

Mint megtudtuk Kiss Andrástól, Jánosháza polgármesterétől, ők is megrendelték saját költségen szerdára a földi gyérítést.

A földi gyérítések során alkalmazott készítmény, a Deltasect Plus 1,2 ULV vagy a Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó szer, a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, és nem veszélyes az emberre vagy más melegvérű állatokra. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság számára javasolt intézkedések közé tartozik a szabadban tárolt gyermekjátékok, élelmiszerek, evőeszközök és szárított ruhák összegyűjtése vagy letakarása a kezelés napján. Az ablakokat és ajtókat zárva kell tartani, valamint a külső levegőt bejuttató szellőztető berendezéseket kikapcsolni a kezelés ideje alatt és az azt követő egy órában. A kezelt területen termő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt meg kell mosni, és a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos.

Sokak szerint nem elég a földi gyérítés

A lakosság körében jelentős elégedetlenség tapasztalható a légi permetezés hiánya miatt. Többen úgy vélik, hogy a földi szúnyoggyérítés nem elég hatékony, különösen az olyan területeken, ahol a szúnyogok a folyók árterületein tenyésznek. "Amíg a Rába árterületén nem lesz légi szúnyogirtás minimum háromszor, addig a földi gyérítés annyi, mint halottnak a csók. Kidobott pénz az ablakon.” - írja egy vasvári lakos a város közösségi oldalán arra a posztra reagálva, amit az önkormányzat a földi gyérítésről tett közzé. "Kár, hogy az okosok nem tudják, hogy nem az aszfalton terem meg a szúnyog. viszont az szomorú, hogy a kisfiam kb. úgy néz ki, mint aki összeverte magát." - írja egy másik kommentelő. 

A Rumi Önkormányzat posztjára is több olyan reakció érkezett, hogy a földi gyérítés semmit nem ér és arra is panaszkodtak, hogy nem tudnak kimenni az udvarra, mert a gyerekeket össze-vissza csipkedik a szúnyogok - többen fotót is megosztottak róluk.

Összességében elmondható, hogy mindenki a légi gyérítést hiányolja, de ahogy korábban is írtuk, ez nem az önkormányzaton múlik: az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló törvény szerint a légi szúnyogirtási beavatkozás engedélyezésére nincs mód, amíg a felhasználható irtószer légi kijuttatása nincs engedélyezve. Ezt az engedélyt nem kapták meg Körmenden, Vasváron és Rumban sem. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában