Választási körkép

2024.06.19. 07:00

Választási legek Vasban- Legtöbb, legszebb, legfiatalabb

A 2024. június 9-ei választásokat követően megnéztük, milyen érdekességek, legek fordultak elő Vasban. A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány ízelítőt.

Gombos Kálmán

Forrás: VN-archív

Kezdjük azzal: Vas vármegyében volt a legnagyobb a szavazási kedv az országban: 63,05 százalék. 

leg
A vasi legek a 2024. jnúius 9-ei választás tükrében 
Fotó: MW-grafika

A vasi városok közül a legnagyobb arányú részvételt Szentgotthárdon mérték: a jogosultak 65,52 százaléka voksolt. A legnagyobb arányú községi szavazás rekordere Nemesmedves: itt 76,92 százalékos részvételi arány volt; és – mint Vas legkisebb települése – szintén Nemesmedves adta a legkevesebb szavazót is: a névjegyzékben szereplő 26 választópolgár közül 20 jelent meg a választáson. Szombathely a legnagyobb település Vasban, így természetesen ott volt a legtöbb szavazó: a névjegyzékben 61 ezer 242-en szerepeltek, abból 39 ezer 338 voksoló jelent meg (az arány sem kicsi: 64,23 százalék). Szombathelyen megszületett a városon belüli leg is: Nemény András vezetésével egy jelölő szervezet, a baloldali Éljen Szombathely nyerte meg 11 választókerületben a képviselőjelöltek közti csatát. A polgármester is fölényes győzelmet aratott. Függetlenként Czeglédy Csaba képviselő, kompenzációs listáról a Fidesz–KDNP négy képviselője és a Mi Hazánk egy politikusa jut az új közgyűlésbe. 

Celldömölkön ennél is nagyobb győzelmet könyvelhetett el Fehér László és csapata: ott senki más nem szerzett mandátumot, kizárólag a CSÖCE-ECVE jelöltjei: ők alkotják majd a képviselő-testületet. 
Eredménytelenül zárult Bajánsenyén a polgármester-választás. A hat jelölt közül Pappné Babaics Éva (független) és Császiné Kiss Beáta (független) is 110-110 szavazatot kapott. A települést a még hivatalban lévő Györke Gyula vezeti – egészen az időközi választásig. Ő egyébként már nem indult. 

Időközi választás várható 

Szintén hat polgármesterjelöltre adhatták le a voksaikat a kemenesmagasi választók, a legtöbben – 185-en – végül Mesterházyné Budinszky Adrienn neve mellé húzták az ikszet. Bozsokon nem volt polgármesterjelölt: az egyetlen vállalkozó kedvű is meggondolta magát két nappal a választások előtt, és visszalépett. A legkevesebb képviselőjelölt szintén Bozsokon volt – pontosabban nem volt: ugyanis ez a szám is nulla. 
A legtöbb városban maradtak az eddigi polgármesterek, két helyen, Körmenden és Vépen lett új városvezető. A „legcsaládiasabb” versengés Keléden történt, ugyanis indult az eddigi vezető, id. Feiler Ferenc, valamint fia, ifj. Feiler Ferenc is. Az apa marad a polgármester: meggyőző fölénnyel utasította maga mögé kihívóját. 

Kilencedszer is megválasztották őket

A rendszerváltás után a lehető legtöbb, azaz 34 évnyi településvezetést 11 vasi polgármester tudhat maga mögött. Közülük hatan június 9-én már nem indultak újra. Az öt próbálkozóból háromnak sikerült kilencedszer is újráznia: Krenner Róbertnek (Csempeszkopács), Nagy Károlynak (Nyőgér), Markó Sándornak (Szatta). Veleméren Balogh Ernőnek, Pácsonyban pedig Nagy Istvánnak kell átadnia a stafétabotot ősszel. Előbbi helyen Farkas Ágota, utóbbin Józsa László kapott polgármesterjelöltként bizalmat a választóktól. 
A legfiatalabb polgármestert a hosszúperesztegiek választották, a 28 esztendős Németh Eszter Júlia (független) 161 szavazattal a voksok 45,87 százalékát szerezte meg. 

Egy rendkívüli esemény a választáson Vasban 

A „legtöbb rendkívüli esemény” szerencsére csak egy volt és csak egy helyen: Vassurányban. Ott rosszul lett egy választópolgár, akihez mentőt kellett hívni. 
A legszebb első szavazó – legalábbis a Tündérszép-versenyben való továbbjutás miatt – Balog Vivien, aki vármegyénket képviseli.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában