Bajnok

2024.06.23. 20:00

A naturális testépítés világbajnoka itt él Vasban - Georg Dorn magyarnak vallja magát

Tudta Ön, hogy a naturális testépítés világbajnoka itt él Vas vármegyében? Vajon mivel foglalkozik hétköznapjaiban? És hogy egyáltalán mi is az a naturál, és miben különbözik a szteroidos bodybuilding-től?

Gombos Kálmán

Georg Dorn tíz éven át a klasszikus testépítésben volt otthon, nemrég váltott férfi – fizikai kategóriára

Fotó: Unger Tamás

Georg Dorn neve németesen hangzik, és ez nem is csoda: Ausztriában látta meg a napvilágot 1989-ben, azaz 35 évvel ezelőtt. Melk környékén nőtt fel, testnevelés – informatika tanárként végzett, 25 évesen került végleg Magyarországra – igaz, a határ közvetlen közelében, Bucsunál meg is álltak. Itt élnek édesanyjával, és itt végzi mindennapi életét. Örömteli, hogy azt teheti, amihez ért és amit igen szívesen végez: gazdálkodnak, nagyon komoly szinten. Megszállottja vagyok a traktornak, a mezőgazdaságnak – mosolyog a mindvégig nagyon derűs, közvetlen, szimpatikus fiatalember. Magyar fülnek kissé érdekes a kiejtése, de folyékonyan, szépen beszéli anyanyelvünket, sőt: mondhatni választékosan, igényesen. És megható, ahogy elmondja: magyarnak vallja magát. Ide köti minden, ami számára fontos, és egy pillanatig sem volt kérdéses számára, hogy a mi színeinkben álljon ki – és majd álljon dobogóra is.

Középen, aranyéremmel a nyakában Georg
Forrás: Dunavolgyi Media Team

Mindjárt a beszélgetésünk elején hangsúlyozza a különbséget a sokak által ismert bodybuilding és a naturális testépítés között, amit ő művel. Választott sportja nagyon szigorú leretek között folyik, gyakori és alapos vizsgálatok folynak azt kutatva, hogy minden szabálynak, előírásnak eleget tesznek-e a versenyzők. Semmilyen szteroid nem megengedett. Ezt a kontrollt a World Anti Dopping Organisation (WADO) végzi, ugyanolyan szigorúan, mint az olimpikonok esetében is. Két kategóriában lehet megmérettetni magukat: amatőr és profi. A naturális testépítés már hazánkban is nagyon népszerű – avat be a honi körülményekbe. A nemzetközi International Natural Bodybuilding Association helyi szervezete az INBA Hungary egyre komolyabb szinten képviseli ezt a sportot. Ezek az országos szervezetek adják aztán Európa- és világszerte az INBA egészét, és ők versengenek egymás ellen, helyi-, kontinens- és világszinten is.

Voorthuizen, holland város Amszterdam mellett található: itt zajlott az idei világbajnokság, június 13-15. között. Rendkívül professzionális, színvonalas rendezéssel fogadták őket: ez is mutatja, mennyit fejlődött a sportág. A versenyzők számos kategóriában álltak ki egymás ellen. Georg Dorn a férfi – fizikai junior mezőnyben (35-40 éves kor között) és a „Men's - Physique Open 35-40” lett egyaránt világbajnok. A „férfi, fizikai” mezőnyben elsősorban a felsőtestre figyelnek – itt térdig érő rövidnadrágban állnak színpadra a versenyzők. Második kategória a „klasszikus fizikai”, ahol a rövid száras alsó jellemző, a harmadik, a bodybuilding (testépítés) sportolói pedig az egészen kicsi, slip méretet viselik: itt már nagyon láthatók, megfigyelhetők a combizmok is.

Hollandiában rendezték meg a világbajnokságot, így mutatott a verseny színpadán

Mire figyelnek elsősorban a „férfi fizikai” kategóriában a zsűritagok? A szimmetria nagyon fontos, és a pózok: elegánsnak kell lenni – társa szét karjait. Megmutatja szívesen a szükséges színpadi pózokat és mozdulatokat is, és közben megtudjuk, hogy ez is nagyon jelentős része a „fellépésnek”. Nem is olyan könnyű dolog ez, mint elsőre talán gondolná bárki: hosszú perceken át befeszített izmokkal állni, egy pózban – aztán a következőben… Georg tíz éven át a klasszikus testépítésben volt otthon, és csak nem régen váltott. Ez a világbajnokság ebben is nagy megerősítést hozott számára: sok visszajelzést kapott többektől is, hogy mennyire jól áll neki ez a kategória. Testépítésben 2020-ban országos bajnok volt: ott komoly, erős mezőnyben sikerült nyernie. Itt a világbajnokságon a kategóriaváltás miatt „legalul kellett kezdeni” – mosolyog most is. Az első versenyt könnyedén nyerte, majd a másodikat is: ez volt a „magas” kategória (Georg egyébként 184 cm). Ezzel megszerezte azonnal a Pro kártyát – és versenybe szállhatott annak a kategóriának a korábbi bajnokaival is. Szinte hihetetlen, de ott is rögtön második lett, azaz, ezüstérmet szerzett! És ami számunkra, magyaroknak szívet melengető érzés: Georgnak mindhárom alkalommal a magyar himnusz szólt, és a magyar nemzeti lobogót emelte a magasba.

Mi kell a sikerhez? – firtatjuk tőle, hiszen ez tényleg nem mindennapi eredmény. Idő, kitartás, türelem – válaszolja, és hozzáteszi: jó edzők is. Az ő trénere bécsi, akivel szinte mindig a digitális térben tartják a kapcsolatot, bár most a világbajnokságon ő is ott volt, tudtak személyesen is találkozni. És mennyi is az annyi? Nos: heti ötször edz, napi két – két és fél órát. Ha kell, és az élet úgy hozza, akár este tizenegykor is... Nagyon pontosnak kell lenni az étkezés terén is: minden részletre odafigyel. Az évente rendezett világversenyek egyfajta mérföldkőnek is hasznosak: ennyi idő kell ugyanis körülbelül egy kilónyi izom építéséhez. Ez jóval kevesebb, mint amit szteroidokkal el lehet érni – de itt van a korábbiakban már említett nagy különbség. Kezdőknek, fiataloknak mindenképpen a naturális módot ajánlja kipróbálásra – aztán ha valaki mégis a szteroidos irányba megy, azt is elfogadja.

Szombathelyre is örömmel elhozná a bajnokságot, hiszen nagy város, és szívesen megismertetné a helyiekkel is szeretett sportját. Az érdeklődőknek közösségi oldalát ajánlja: itt sok-sok fényképpel illusztrálja tevékenységét, és ad edzéstippeket is. Közben a fényképek elkészítéséhez kimegyünk a teraszra, és nyilván leveti pólóját. Hát… nyelünk egyet a fotós kollégával, mondjuk úgy. Közben beszél az anyagi oldalról is: lehetne ezzel pénzt is keresni, sőt: sokan ebből élnek meg. Őt ez a része nem érdekli, hiszen az említett gazdálkodás jelenti a megélhetőségét. Ráadásul fontos a természet közelsége is számára, és hát végső soron az is „naturális” – mosolyog.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában