Nyári élmények

2024.07.10. 11:13

Morze-kódot fejtettek, szabadulószobából szöktek - izgalmas hetet zárt a Kisinas tábor

Július 1. és 5. között a Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ szervezésében megvalósult Kisinas tábor, amely érdekes programokkal és hasznos tapasztalatokkal látta el a 6-7. osztályt befejezett diákokat. A tábor célja az volt, hogy segítsen a fiataloknak a pályaválasztásban és a továbbtanulási döntések meghozatalában.

Csabai Bernadett

Idén is volt Kisinas tábor, ahol a pályaválasztást segítik a gyerekeknek

Fotó: Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ

A Kisinas tábor kezdéseként Szabolcs Gergely élménypedagógiai foglalkozása segítette az ismerkedést, Csáki Ivett és Lajos Andrea táborvezetők és pályaorientációs tanácsadók vezetésével pedig mindenki megmutathatta a karakterét, erősségeit és gyengeségeit, játékos formában.

Morze-kódfejtést is tanultak a Kisinas táborban
Morze-kódfejtést is tanultak a Kisinas táborban
Fotó: Eötvös Loránd Tudományegyetem  Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ

A Kisinas tábor programjai

A hét folyamán a gyerekek különböző céglátogatásokon és kreatív foglalkozásokon vettek részt. A FALCO Zrt. üzemében Kovács Tamás PR-vezető bemutatta a körforgásos gazdaság előnyeit, a diákok környezetvédelmi ismeretekre tehettek szert, szó esett a szelektív fahulladék gyűjtéséről és újrahasznosításáról is. 

A MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. szombathelyi területi igazgatóságán a gyerekek vasúttörténeti kiállítást látogattak meg, Morse-kódfejtéssel próbálkoztak, és még egy szabadulószobából is kijutottak. A Pálos Károly Szociális és Szolgáltató Központ Idősek Klubjában a fiatalok logikai és türelemfeladványokat oldottak meg az idősekkel, ügyességi versenyeken és társasjátékokon keresztül kerültek közelebb egymáshoz, végül közösen lefestették az intézmény kertjében található padokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szombathelyi Hívásfogadó Központjában a résztvevők betekintést nyertek a 112-es segélyhívószám működésébe, megtanulták, milyen helyzetekben hívják a rendőrséget, tűzoltókat és mentőket. Beleláthattak a hívásközpont munkájába, élőben is megtapasztalhatták a hívásfogadást és mindenkinek világossá vált: ezt a munkát nagyfokú hivatástudattal, rendkívüli türelemmel, kiváló kommunikációs és koncentrációs képességekkel lehet csak elvégezni.

A Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda munkatársai szabadtéri foglalkozásokon mutattak be a fiataloknak a relaxálási és feszültséglevezetési technikákat. Bakos Péter, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. regionális igazgatója vezetésével a diákok pénzügyi vetélkedőn próbálhatták ki magukat, ahol szó esett a fizetőeszköz keletkezésének történetéről és a monetáris tudatosságról. Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Tilinger-Kecskeméti Edit Európai Unióról szóló előadását hallgathatták meg.

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ szervezésében a Tini Galopp nevű vetélkedővel zárult a tábor, ahol a résztvevők városi sétán vettek részt, több állomáson oldottak meg feladatokat, fejlesztették információszerzési és szövegértési képességeiket. Az akadálypályán a fiatalok spártai hősökké válhattak, különféle ügyességi feladatokat teljesítettek, mint például íjászat, kerítésmászás és kapura rúgás.

A kamaszok a Tini Galopp nevű vetélkedővel zárták a tábort, melyet az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ munkatársai szerveztek. A tábor utolsó napján a vezetők megosztották tapasztalataikat: 

Egyenlő számú lány és fiú alkotta a csapatot, és már az első játék alkalmával éreztük, hogy szuper közösség lesz, remek hétnek nézünk elébe. Mindenki talált minden nap valami hasznosítható élményt, gondolatot - értékelték a tábort.

Mint írják, az idei tábor az egyéni képességek felfedezésére és fejlesztésére fókuszált. A résztvevők minden nap új szakmákba láthattak bele és új készségeket próbálhattak ki, hogy kiderítsék, miben ügyesek és mi lehet az erősségük a jövőbeli pályaválasztás során.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában