kőszegi szüret

2017.09.24. 20:44

Bor, bordalok és felvonulás a Kőszegi Szüreten

Háromnapos szüreti mulatságot tartott a város. A szőlőszüret mindig is a közösségi tevékenységek egyik legfontosabb fórumának számított. A bor az életet jelenti, az ünnepet, valami újnak a kezdetét.

Pintér Viktória

 

A szőlő átalakul, anyagában nemesedik, létmódot vált. Akárcsak a farsangi időszakban, ilyenkor is érezni a változást a levegőben. Az ünnep átjár mindenkit, kihívja az utcára, a térre az embereket. Mondhatni kivirul az elmúlás évszaka. Most az időjárás is kedvezett a Kőszegi Szüretnek. Mindenhol működött, dolgozott a borok istene, Dionüszosz, jó kedvet, jó hangulatot hozott magával. Ez most nem a bánatos bordalok ideje, tudták ezt a kőszegiek is, nem véletlen, hogy az eseményt nemzetközi fúvóstalálkozóval kapcsolták össze. Örömzene töltötte meg az utcákat, tereket, a város vendéglátó-helyiségeit. A rendezvény fő attrakciója minden bizonnyal a várost körberajzoló szüreti felvonulás. Ha borfajtát kellene társítani az eseményhez, akkor gondolkodás nélkül azt mondhatnánk, ez bizony a hamisíthatatlan kőszegi cuvée. Jófajta elegyet alkotnak például a Lovas Bandérium négylábúi a Hungirace Toyotájával vagy a veterán traktorokkal.

Szépen összejátszott a Westside-furgonjából szóló hip-hop zene a fúvósok ütemes indulóival és a Concordia Énekegyesület bordalaival. Több mint két órán keresztül folyt, csordogált a karnevál a város utcáin. Vagyis, ha pontosabbak akarunk lenni, maga a város öntötte el a saját utcáit. Felszínre hozta színeit, az itt működő egyesületek, szervezetek, intézmények, a városhoz szervesen kapcsolódó művészeti vendégcsoportok mind-mind azt mutatták meg, hogy mennyire élő, pulzáló egység működik az itt élők között. A felvonulás után senki nem tűnt el, hanem, hogy folytassuk a boros metaforákat: beivódott mindenki a szüreti forgatagba. A vonulók feltűntek a város különböző pontjain, megmutatták magukat, bemutatták, mit tudnak. A Jurisics téri rendezvénysátorban szombaton a táncé és a fúvószenéé volt a főszerep. Izgalmas egyveleget mutatott be a Dance Jam: hol az emberi kapcsolatok bonyolult szövedékéről beszéltek a tánc nyelvén, hol színes ceruzákként röpködtek a gyerekek. Színpadra libbentek a kifinomult mozdulataikról felismerhető BE-JÓ-lányok és alaposan felrázták a közönséget a westside-osok remek hip-hop rohamai. Ilyen mozgalmas és sokszínű lett a Kőszegi Szüret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában