LUKÁCSHÁZA

2017.09.15. 10:00

Tolnay Sándorra emlékeztek a vasi állatorvosok

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Tolnay Sándor-emléknapot. Az emlékülésen kiemelték az állatorvosi munka jelentőségét.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Tolnay Sándor Napot csütörtökön a művelődési házban. – Jövőre ünnepeljük Tolnay Sándor születésének 270. és halálának kétszázadik évfordulóját – hangsúlyozta köszöntőjében Horváthné dr. Sélley Erzsébet megyei főállatorvos. Ebből az alkalomból Tolnay Sándorról és családjáról végeztek részletes kutatást a szervezők.

Fotó: Szendi Péter

Kiderült például, hogy nagyon sok publikációban tévesen szerepel Tolnay Sándor születésének dátuma, mert az nem 1747, hanem 1748 szeptember 8-a. Minderre bizonyítékot az eredeti nagypösei anyakönyvi bejegyzésben találtak.

Fotó: Szendi Péter

Dr. Szinesi András, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke elmondta: Tolnay Sándor folyamatosan a jövőben és a fejlődésben gondolkodott, ha nem így tette volna, ma nem lennénk itt, nem lenne ilyen állatorvosi egyetemünk.

Fotó: Szendi Péter

Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt 15 évben az állatorvoslásban hatalmas fejlődés ment végbe. Harangozó Bertalan kormánymegbízott beszédében hangsúlyozta: az élelmiszerbiztonság nemzetstratégiai kérdés.

Fotó: Szendi Péter

Az állatorvosok szakértelmének nagy szerepe van abban, hogy az állatok tömeges megbetegedését megfékezzék. Nekik köszönhető az is, hogy az ország augusztus 24-én visszanyerte a madárinfluenzától mentes besorolását, és így a baromfiágazat újra értékesítheti termékeit külföldön. A madárinfluenza elleni harcot említette köszöntőlevelében az egészségügyi okokból távolmaradt dr. Bognár Lajos országos főállatorvos is, akinek szavait dr. Abonyi Tamás főállatorvos tolmácsolta. 2017 áprilisáig a Nébih laboratóriuma több mint 104 ezer mintát dolgozott föl, 2,67 millió baromfit gyűjtöttek be, és az állatartók kára elérte a 11 milliárd forintot. A sertéspestis esetében most a megelőzésre helyezik a hangsúlyt a szakemberek azzal, hogy fokozott intézkedéseket vezettek be mind az áru-, mind a személyforgalom esetében az ukrán határon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában