a hét műtárgya

2017.10.13. 08:00

A hét műtárgya: olyan, mint egy porcelán mese

A Savaria Múzeum különleges kincseit bemutató sorozatunkban ma Gazdag Erzsi (1912–1987) József Attila-díjas író, költő hatszemélyes, Viktória-mintás herendi teáskészletével ismerkedhetnek meg, 1943-ból.

Kelbert Krisztina

Virágoktól és pillangóktól könnyed, játékos a teáskészlet Fotó: Szendi Péter

Gazdag Erzsi Viktória-mintás herendi teáskészlete, ahogy biedermeier szekrénye, ingás faliórája, evőeszközkészlete is, 1987. december 9-én került a Savaria Múzeum helytörténeti osztályának gyűjteményébe. A Herendi Porcelánmanufaktúrában 1943-ban készült kollekció mintha a költőnő bájos-varázsos, szimbólumokkal-misztikummal átszőtt mesevilágát idézné, amelyben derűs színpompával jelennek meg a floreális motívumok és a mozdulatpillanatban rögzült állat-alakok. A készlet tartozéka egy teáskanna rózsafogóval, egy bonbonier szintúgy rózsafogóval, egy cukortartó, egy egyfüles kiöntő, valamint hat darab teáscsésze alsóval.

Virágoktól és pillangóktól könnyed, játékos a teáskészlet
Fotó: Szendi Péter

Az 1851 óta létező, Nagy-Britannia királynője tiszteletére elnevezett Viktória-minta a kínai porcelánok motívumait és színpalettáját használja, stílusát báj és elegancia jellemzi. A készlet darabjain kiemelkedő motívumot képeznek a vidám kavalkádot alkotó, vörös, kék, sárga, bíbor és zöld színű lepkék, amelyek a halhatatlanságot, a könnyedséget, a lélek fejlődését is szimbolizálják. A készlet dekorációjának része a piros, lila és kék színű stilizált peóniamotívum (bazsarózsacserje vagy pünkösdirózsa). A teáskannán hegyes levelek és gallyak ölelésében íves vonalvezetésű, árnyalt festéssel kiemelt bazsarózsa ül. A csészéken szintén megjelenik a rózsamotívum. A nőiességet, méltóságot sugárzó virág a keresztény kultúrában az ártatlanságot szimbolizálja. A pillangók és virágok együttesét aranyozott peremfestés öleli körül a készlet valamennyi darabján. A tárgyak alján „Herend Hungary 1943” felirat található Magyarország címerével. A költőnő asztalán illatos tea gőzölög, miközben új vers és mese születik az ő és a mi fantáziánkban…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában