Megyei Prima-jelöltek

2017.10.02. 09:00

Portschy Tamás tervei alapján több mint félszáz épület őrzi munkája nyomát

Portschy Tamás építészmérnök 1976-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd városépítés-városgazdasági szakmérnök képesítést is szerzett.

Vas Népe

Első tervezői tapasztalatait a Vas Megyei Állami Építőipari Vállalatnál szerezte mint előkészítő mérnök, majd Celldömölkön a Városi Tanács műszaki osztályvezetője lett.

Neki is köszönhető, hogy sikerült megállítani a tájba nem illő építkezéseket a Ság hegyen, és szakmai tanácsadással elindulhatott a szőlőhegy építészeti megújulása.

Portschy Tamás Fotó: VN

A rendszerváltáskor a Nyugat-dunántúli AGROBER-nél vállalt építész irányító-tervezői feladatot, majd 1995-ben megalapította saját cégét, amelynek azóta is ügyvezetője. Nyugdíjba vonulása óta is aktív: 2017 augusztusától ő Celldömölk város főépítésze.

Tervei alapján több mint félszáz épület őrzi munkája nyomát: egyebek mellett lakóházak, áruházak, szálloda, kemping, tornatermek, diákotthon, ipari épületek.

Tervezőként fontosnak tartja, hogy az épület nemcsak funkcionális létesítmény, hanem élettér is egyben – meg kell felelnie rendeltetésének, illeszkednie kell környezetéhez, de legalább ilyen fontos, hogy használói mindig jól érezzék magukat benne. Az épülettervezés mellett készített településrendezési terveket is, amelyekhez felhasználta az Európai Falu-megújítási Program tanulmányozása során szerzett tapasztalatait.

Több szakmai, társadalmi és civil szervezet tagja – tevékenykedett az Alpok-Adria Munkaközösségben, a megyei építészkamarában, a Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületben, és egyik szervezője a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek.

Munkája mellett szívesen utazik, és ami megragadja, azt fényképeken is rendre megörökíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában