Doboz

2017.10.06. 09:30

Római kori kozmetikai doboz Szombathelyen

SZOMBATHELY Az ókori rómaiak nagyon odafigyeltek a kinézetükre. A forrásokból kiderül: az akkori divat a világos bőrszín volt. Az arc fehérítésére krétaport és ólomtartalmú festéket használtak, utóbbiról ma már tudjuk, hogy mérgező.

Kusztor Gergely

A bronzládikóban feltehetően az arc fehérítésére használt anyagokat tárolták, illetve keverték Fotó: a szerző felvétele

A Savaria Megyei Ható-körű Városi Múzeum gyűjteményében található, római korból származó bronzdobozt a restaurálás során nem lehetett fémig tisztítani, mert a formája sok helyen csak a korrózió által maradt meg. A mechanikus tisztítás mellett folyamatos műanyagos átitatást és ragasztást kellett alkalmazni, hogy megőrizzük az eredetihez hasonló megjelenését. A hiányzó részek kiegészítése nemcsak az értelmezhetőség miatt vált szükségessé, hanem a tárgy stabilitását is szolgálja.A Savaria Megyei Ható-körű Városi Múzeum gyűjteményében található, római korból származó bronzdobozt a restaurálás során nem lehetett fémig tisztítani, mert a formája sok helyen csak a korrózió által maradt meg. A mechanikus tisztítás mellett folyamatos műanyagos átitatást és ragasztást kellett alkalmazni, hogy megőrizzük az eredetihez hasonló megjelenését.

A bronzládikóban feltehetően az arc fehérítésére használt anyagokat tárolták, illetve keverték Fotó: a szerző felvétele

A hiányzó részek kiegészítése nemcsak az értelmezhetőség miatt vált szükségessé, hanem a tárgy stabilitását is szolgálja.Számos analógia áll rendelkezésünkre, hogy a doboz funkcióját meg tudjuk határozni. Feltehetően két rekeszében a kozmetikai alapanyagokat tárolták, a rajta kialakított tégelyben pedig ezeket elegyítették. Az ahhoz tartozó palatáblát palettaként lehetett használni, vagy azon porítani az összetevőket. A fedélen található emblémán – az attribútumok alapján – Mars isten látható.Az ókori leírásokból kiderül, a világos bőrszín divat volt a Római Birodalom területén. Az arc fehérítésére két anyagot használtak: ólomtartalmú festéket és krétaport. A doboz egyik rekeszéből fehér anyag került elő, amelyből sikerült mintát venni és azonosítani. A kapott eredmény arra enged következtetni, hogy az anyag fehér, ólomtartalmú festék. Manapság már tudjuk, hogy ezek az anyagok rendkívül mérgezőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában