Ostffyasszonyfai jubileum

2017.11.26. 20:15

Citerás és énekes ünneplés, ahogy kell- Ostffyasszonyfai jubileum

Megtelt szombaton este a művelődési ház színházterme az Ostffyasszonyfai Citerazenekar és Népdalkör születésnapi ünnepségére. Negyven év „a magyar népdal szolgálatában”, Gregorich Ferenc művészeti vezetésével. 

Ölbei Lívia

 

 

Jöttek az ostffyasszonyfai együttest köszönteni barátok és ismerősök, dalos- és muzsikustársak, de a megyei politikai élet képviselői is. Itt volt Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke – a közgyűlés elismerő oklevelével -; a celli és a kőszegi járási hivatal vezetője – Gecse József, Kapiller Sarolta -; Ostffyasszonyfa polgármestere: Mihácsi Szabolcs, valamint a környező települések polgármesterei.

A legnagyobb ajándékot persze az ünnepeltek adták. A több más elismerés mellett a Vass Lajos-nagydíjat is birtokló Ostffyasszonyfai Citerazenekar és Népdalkör betölti a színpadot; hát még, ha megszólal. A több generációt – apákat és fiúkat, anyákat és lányokat – mozgósító formáció masszívan, erőteljesen indította az estét: azonnal megmutatkozott tapasztalat és frissesség, felkészültség és lelkesedés: „Ha nem kapok vasárnapra szeretőt, fölszántom az asszonyfai temetőt!” (Szombatról lévén szó, a kívánság teljesülésére megvolt az esély.) A népdalokkal összecsengő alaphangot egyébként Weöres Sándor vasi verse adta meg: „Mint Ják és Velemér ős temploma, éppolyan ősi / Vasban a tánc, regölés, énekes ünneplés. / Zölderdős hegyek, ívelt dombok, jó buzatermő/ Széles síkságok összeszögellenek itt / És más-más népek: magyar, osztrák, vend kifakasztja / Lelkének kincsét, egybe-vegyül valahány, / Egymást békésen dúsítva, emelve, ahogy kell! / Így közös múltból zengve derűl a jövő.” Kaptunk aztán egy kis dalos-citerás történetet. Az Ostffyasszonyfai Citerazenekar és Népdalkör 1976. őszén jött létre. Ekkor jelent meg Békefi Antal Vasi népdalok című gyűjtése, amelynek előszavában a szerző azt írja: „Születnének bár újjá (...) a feledés mezsgyéjéről visszaidézett ősi dallamok!” Az ostffyasszonyfaiak meghallották az üzenetet: azóta „munkálkodnak a magyar népdal szolgálatában”. Arról, hogy ez mekkora érték, Tanai Erzsébet, a Vasi Népdalstúdió vezetője, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja beszélt. Közreműködött a répcelaki Ümmögő néptáncegyüttes, a Gomolyag zenekar és Varga Diána: ostffyasszonyfai tanítványaival. Volt sok ajándék, és volt születésnapi torta is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában