megbecsülés, tisztelet

2017.11.10. 20:07

Emléktábla az Erkel Kórus karnagyának

Születésének nyolcvanadik évfordulója tiszteletére emléktáblát avatott az Erkel Kórus örökös karnagyának, Horváth Rezsőnek.

Tersztyánszky Krisztina

Pál Vilmos, a kórus elnöke leplezte le a táblát Fotó: Szendi Péter

 

Pál Vilmos, a kórus elnöke leplezte le a táblát Fotó: Szendi Péter

A három évvel ezelőtt elhunyt legendás karnagy muzsikusként, tanárként és karnagyként egyaránt beírta a nevét Szombathely zenetörténetébe. A legtöbbet talán mégis az Erkel Kórus köszönhet neki, amelyet igazi szakmai igényességhez és nemzetközi sikerekhez vezetett. Farkas Ferenc bronzplakettjét, amelyet Garas Kálmán fotója alapján készített a karnagyról, az ELTE Savaria Egyetemi Központ dísztermének falán helyezték el. A tegnapi avatón a kórus Kodály-kórusművek mellett Horváth Rezső saját szerzeményeiből is bemutatott néhányat: a selmeci diákdalok feldolgozását, Gazdag Erzsi megzenésített versét. Az énekkart Király Katalin vezényelte. Az emléktáblát Pál Vilmos, a kórus elnöke leplezte le, majd a jóbarát, dr. Bariska István tartott emlékező beszédet. A megemlékezés végén elhangzott az a Tompa Mihály-idézet is, amelyet Horváth Rezső ars poeticájának tartott: Fiaim, csak énekeljetek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában