Múltidéző

2017.11.20. 08:35

„Hollandi” házak Szombathelyről

Közismert tény, hogy a szombathelyi Kertész Termelőszövetkezet az egy hektárra vetített jövedelem arányában a megye első közös gazdasága, de országosan is az élbolyban a helye. Így írt a vállalat eredményeiről a Vas Népe 1987 őszén. 

Vas Népe

A szerkezetet Szombathelyen készítették és szerelték, a vázat és az alumíniumhéjat is. Fotó: VN-archív

A meglevő üvegházakat kinőtte a közös gazdaság, így bővíteni kellett volna, de sajnos ehhez árban és időben elérhető korszerű üvegház nincs hazánkban.

A szerkezetet Szombathelyen készítették és szerelték, a vázat és az alumíniumhéjat is. Fotó: VN-archív

Mit tettek hát a vállalkozó szellemű kertészek? Saját fejlesztésben, maguk kezdték el gyártani hazánkban és a környező országokban is egyedülálló korszerű, minden igényt kielégítő üvegházaikat.

De hogy is kezdődött? Erről beszélgettünk a Kertész Téesz műszaki vezetőjével, Kovács Tamással.

- Úgy tudom, a szövetkezet foglalkozott a gondolattal, hogy Zalában termálvizes üvegházakat épít, ott is nevel virágokat. Miért álltak el ettől a tervtől?

- Valóban volt ilyen terv, de a megvalósítását a mai gazdasági helyzetben lehetetlen keresztülvinni, még egy olyan „gazdag” szövetkezetnek is, mint a miénk. A gazdasági nehézségek miatt megszűnt a tőkés import lehetősége, márpedig csak a hollandok gyártottak eddig elfogadható üvegházakat.

- Szocialista gyártók?

- A Szovjetunió csak saját szükségletére dolgozik, az NDK pedig 3-5 éves előjegyzést vesz fel, meglehetősen korszerűtlen üvegházaira.

- Gondoltak egyet, saját üvegházat fejlesztettek ki, és gyártani kezdték.

- Egyszerűen elmondva így hangzik, de korántsem ilyen egyszerű. Alaptétel, hogy nálunk a virág előállítása hozza a pénzt, elvégre kertészszövetkezet vagyunk. Ennek tükrében kellett megvizsgálnunk a kérdést. A végeredmény: üvegház kell. Még abból az időből, amikor a hetvenes évek elején az utolsó holland üvegházakat összeszerelték, maradt itt néhány szakember, akiknek tudása több, mint saját karbantartási igényünk. Egy részük külső vállalkozásban dolgozott különféle kertészetekben. Erre a csoportra alapozva fejlesztette a szövetkezet szellemi bázisát, majd alapos felmérés, tájékozódás után megkezdtük a saját üvegház kifejlesztését. Közben lépésről lépésre fejlesztettük a gyártó bázist is, míg mostanra összeállt minden.

- Mit tud az önök üvegháza?

- Mindazt a követelményt kielégíti, amit egy korszerű üvegháztól elvárnak. Az ára elfogadható, 25-30 évig korrózióálló, alkalmas a legkorszerűbb kertészeti és hővédelmi technológia befogadására.

- Önök gyártják a vázat, az alumínium héjszerkezetet, de a belső technológiát megvásárolják. Külföldről?

- A szerkezetet mi készítjük és szereljük, a vázat és az alumíniumhéjat is, amihez a székesfehérvári Köfém gyártja a profilokat. De itthon készül a teljes kertészeti és hőtechnológia is, nincs benne külföldről származó elem. Területkihasználása 85 százalékos, de ha az akasztott tálcákat is számoljuk, több mint száz.

- Hol tart a munka?

- A nyáron erős jégverés érte néhány üvegházunkat, és azokat a közelmúltban lebontottuk. Ide építjük az első 3000 négyzetmétert saját üvegházunkból. Ez a prototípus, de láthatóan jól beválik. Szerelése gyors, egyszerű. December végére – második felére el kell készülnünk vele, mert az üresen álló terület nem hoz pénzt. A kertészek szeretnék muskátlival betelepíteni, hogy tavaszra már pénz legyen belőle, így alig néhány hónapra esik csak ki ez a 3000 négyzetméter.

- Szállítanak másoknak is?

- Első a termelőszövetkezet igényeinek kielégítése. Természetesen szállítunk idegeneknek is. Évente 1,5-2 hektáros gyártó- és szerelőkapacitásunk van jelen pillanatban.

- És a külföld?

- Sajnos a magyar alumínium drága nyugaton, nem adható el gazdaságosan. A szocialista országokból (Csehszlovákia, NDK) komoly az érdeklődés. De első a saját szövetkezetünk és a hazai partnerek.

A készülő kilenc hajónál meglepődve tapasztalhattuk, hogy csupán néhány ember végzi a szerelést. A vázakat hét-nyolc munkanap alatt állítják fel. Erre jön az alumínium héjszerkezet, amelyik az üveget foglalja be. Ennek beépítésével egyidőben már szerelik a kertészeti és a hőtechnológiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában