Capella Savaria

2017.11.27. 07:01

Vivaldi-világszínvonal a szombathelyi adventi koncerten

A Liszt-díjas Capella Savaria Vivaldit is játszik hagyományos adventi koncertjén a Bartók Teremben. Megteheti: az együttesnek van egy Vivaldi-lemeze, amely bekerült minden idők tíz legjobb Vivaldi-felvétele közé. 

VN

A Capella Savaria. Jobbra Kalló Zsolt, a szombathelyi együttes művészeti vezetője Fotó: Garas Kálmán

A Kalló Zsolt művészeti vezetésével működő Capella Savaria adventi hangversenye december 3-án (vasárnap) 19 órakor kezdődik a Bartók Teremben. Műsoron Manfredini: C-dúr „Karácsonyi” concerto grosso, Telemann: G-dúr fuvolaverseny – szólista Bertalan Andrea -, Vivaldi: A négy évszak, Tél – szólista Kalló Zsolt -, valamint Telemann: D-dúr szvit (Tafelmusik), közreműködik Borsódy László (trombita), Brandisz Márton (oboa).

Mindig öröm, ha a nemzetközi hírű és elismertségű Capella Savaria a szülővárosában lép föl. A nemzetközi színtérről való az a jó hír is, hogy a Diapason című neves francia klasszikus zenei hanglemez-magazin „minden idők legjobb tíz Vivaldi-felvétele közé” választotta a Hungaroton 1990-ben megjelent Juditha triumphans-albumát a Capella Savariától. A magazin ebből az alkalomból a felvétel karmesterével, Nicholas McGegannel készített interjút.

A Capella Savaria fennállásának 36 éve alatt több mint nyolcvan felvételt készített, ebből 18 lemezen Nicholas McGegan vezényel. A legutóbbi közös munka eredménye idén júniusban jelent meg: Kalló Zsolt Liszt-díjas hegedűművész, a Capella Savaria művészeti vezetője a szólistája a Mozart-összes hegedűre és zenekarra írott művét megörökítő dupla CD-nknek.

A Capella Savaria. Jobbra Kalló Zsolt, a szombathelyi együttes művészeti vezetője Fotó: Garas Kálmán

A Capella Savaria – amint azt jól tudjuk – a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű

előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Németh Pál alapította az együttest. 1992-től Kalló Zsolt az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. A muzsikusok hangszerei 18. századi mesterek eredeti munkái, vagy ezek másolatai. A Capella Savaria repertoárja kamara- és zenekari darabokból, operákból, oratórikus művekből áll. A több mint nyolcvan Capella-lemez közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik.

Az együttes huszonkét európai országban, valamint Észak- és Dél-Amerikában, Izraelben koncertezett. A magyar fesztiváloknak (Sopron, Fertőd, Budapest, Zemplén) gyakori résztvevője a Capella Savaria, de koncertezett már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst, Varsó, Wroclaw régizene fesztiváljain is.

Az advent pedig újra hazahozza az együttest Szombathelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában