filmkritika

2017.12.11. 09:00

Főúr, volt egy viszkim!

A kisportolt fiatal férfi kinéz az ablakon a szürke útra, ahol sárga Trabantok araszolnak békében a kék Zsigulikkal.

kor

Schneider Zoltán és Szalay Bence A Viszkis című filmben Fotó: Origo.hu/Szabó Adrienn

A folyamban néhány Volga is felbukkant. A talponálló közönsége ügyet sem vet a napszemüveges bőrdzsekisre, aki felhajtja az italt, majd int: – Főúr, volt egy viszkim! – és kilép az utcára. Rózsa Bank, az ajtóban udvariasan előre enged egy hölgyet és felkiált: – Senki se mozduljon, ez egy bankrablás! Így indul Antal Nimród A viszkis című kétórás filmje, amely olyan gyorsan elszáll, mint a főhős pénze. Az amerikai-magyar rendező kivételes tehetséggel érez rá a korra és a sztorit úgy variálja, hogy azt is elhisszük, ami nem volt. Mert hát nóvum a joviális postás, aki driftel szolgálati (!) motorjával. Lenyűgöz az az üldözéses jelenet is, amikor Zsigulik harcát láthatjuk, szavunk sincs. A macskakő szaggatta pesti utcák csak bámulnak velünk, annyira pörög az egyébként valós történet. Erre akkor döbbenünk rá, amikor a menekülő rablókat szállító taxis a rendőri felvonulás láttán megjegyzi: – Biztos a Viszkist keresik.

Schneider Zoltán és Szalay Bence A Viszkis című filmben
Fotó: Origo.hu/Szabó Adrienn

Na, ő a Viszkis: a valóságos Ambrus Attila egy snitt erejéig. A most pergő film hatalmas siker, többen látták, mint a Kincsemet. De nem egységes a fogadtatás.

Van, aki Robin Hoodként látja a bankrablót és van, aki 27 bűncselekményt elkövető tettesként. Antal Nimród igazi erénye, hogy mélyebbre megy: a rendszerváltás körüli időket mutatja fel úgy, mint a remény és a gyorsan elveszett illúziók korát.

Látjuk Ceausescu borzalmas átnevelő intézeteit, a pénz bűvöletében élő magyar újgazdagokat, a korrupt hivatalnokokat, és azokat, akik azt mondják: bár iszonyú gazdasági nehézségek jönnek, de könnyebb elviselni, ha szabadon szólhatunk.

Antal számos világ-sztárral dolgozott már, most is biztos kézzel vezeti színészeit.

Az állandóan izzadó nyomozó figurája zseniális, mint ahogy a jégkorongedző is. Köznapiak, de bennük sűrűsödik mindaz, amit társadalmi lenyomatnak neveznek. Ambrus Attila is egyfajta lenyomat: a tisztességből kiábrándultaké. Ő az, aki hamar rájön, hogy nő, kocsi, útlevél, utazás csak akkor lesz, ha van hozzá pénz. Sok pénz. És gyorsan. A valódi párbajt végtére is a lebukott és már-már nemzeti hőssé váló rabló, valamint nyomozója vívja. És nem kétséges, hogy ki az igazi vesztes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában