Helyi kultúra

2017.12.09. 07:01

Karácsonyi SZALON/CUKOR a Képtárban

A hét műtárgya fölirat alatt most táskák függnek a falon a Szombathelyi Képtárban. Megnyílt a karácsonyi vásár. Nevezhetnénk karácsonyi szalonnak is: szaloncukorral, kézművességgel, divatbemutatóval.

ÖLBEI LÍVIA

Ékszerek. Workshop a képtár emeletén, Csáki Ivett (jobbra) útmutatásával. Ma is több technikát ki lehet próbálni Fotók: Nagy Jácint

Varga Nárcisz éppen dunsztosüvegekből készített mécsestartókat szortíroz a bejárat melletti asztalon. Öblös, ölelő üvegek, lekvár volt bennük, uborka vagy borsó, ki tudja azt már; lelkükben talán őrzik még az édeset vagy a savanyút. Most mindegyiknek kis láng nyújtózkodik a közepén, a nyakuk diszkrét szalaggal átkötve: már készen is van az ünnepi hangulat. Szépek, na.

 

 

Ékszerek. Workshop a képtár emeletén, Csáki Ivett (jobbra) útmutatásával. Ma is több technikát ki lehet próbálni Fotók: Nagy Jácint

A földszinti falak mentén dugig megrakott asztalok várják a vásárlókat, pontban pénteken délben megnyílt a most már hagyományosnak tekinthető kétnapos karácsonyi vásár a Szombathelyi Képtárban. Ez a csecsebecsék, kicsiny szépségek boltja. Ismét kézművesek, iparművészek, formatervezők, grafikusok hozták el portékáikat. Összesen negyvenen jelentkeztek be az idén, a vásározóknak több mint a fele visszajáróként él a képtár felkínálta lehetőséggel. 2012-ben rendezték meg itt az első karácsonyi vásárt, ez az ötödik év és hatodik alkalom.

Csilingelő öröm. Az asztal mögött Rónaszéki Linda a képtár ünnepi vásárában

Kár volna most azon morfondírozni, hogy egy kortárs képzőművészeti kiállítóhelyen van-e helye a „ponyvának” és a mézeskalácsnak; inkább nézelődjünk és válogassunk. Vagy maradjunk annyiban, hogy a művészet igenis kontextusfüggő. Karácsonykor ráadásul az se baj, ha nagyon színes, nagyon csillogó. Venni és eladni jó, de jó találkozni és beszélgetni is. A képtári főbejárattal szemben, az előtér mélyén régi ismerősök foglalnak helyet. Ez itt a „grafikus-szekció”. Kamper Lajos finom, cizellált képeivel jó barátságban vannak S. Horváth Ildikó fáradhatatlan angyalai, most már karácsonyfadísz képében is. Ezekhez az alkotásokhoz közel kell hajolni, aprólékos finomságuk a hókristályok szép szerkezetével vetekszik. A grafikusok mellett Szántó Brigitta képviseli az „édes életet” és a Brigibonbon Kézműves Műhelyt. Ő most települt ki először formatervezett csokoládécsodáival. Egy vásárló azt kérdezi, merre van a bonbonbolt. Még semerre, de előbb-utóbb lesz az is. Boda Jánosné kéziszövő és nemezelő kisebb dísz- és használati tárgyakat hozott, gyárt egyébként nemezkalapot is, de az nem fért bele a táskába, amellyel a képtárba érkezett. Vannak fából készült játékok, üveglencsés ékszerek, kötött babák és állatfigurák (a színes hátú teknőc nyilván párnának is elsőrangú). Sulyok Dorisz ipari termék- és formatervező mérnök műgyantából készít finom ékszereket. Műgyantából készülhet padlóburkolat, festmény, kulcstartó, üveglencse, de különböző anyagokkal kombinálva dísztárgy vagy akár bútor is. A „Lunalight” medalionok olyanok, mintha a Föld fiatalkorának hangulatát őriznék. Kapy Anita színes, virágokkal és nevető gombákkal teleültetett mesevilága mellett szintén muszáj megállni. A technika tűfilc, az eredmény elbűvölő. Mert „manók és tündérek igenis léteznek”, állapítja meg valaki. Nincs ellenvetés. A folyosó végén árulnak a képtári karácsonyi vásárban igazi szaloncukrot is. (Mert van olyan stand, ahol a régimódian szép szaloncukorról kiderül, hogy textilből van: karácsonyfadísz.)

Pénteken múzeumpedagógiai foglalkozások egészítették ki a vásárt. Ki tudja: aki most kipróbálta a mézeskalács-sütést, a karácsonyi díszek (só-liszt gyurma, kerámiaangyal) vagy az ásványékszerek készítését, jövőre talán már standot foglal a vásáron. Közben Cebula Anna művészettörténész, képtárigazgató a minitextil-kiállításon vezette végig az érdeklődőket, akik a végén benézhettek a textilraktárba is.

Manók és tündérek márpedig léteznek. Kapy Anita tűnemez-világában biztosan

Aki pedig pénteken lemaradt mondjuk a sólisztgyurmázásról, ma lesz esélye pótolni a hiányt. De ki lehet próbálni a könyvkötést, a tűnemezelést, délután ötre megérkezik Fabricius-Nagy Emese, akinek Iora fantázianevű táskakollekciója Magyar Formatervezési Díjat nyert. Most meg lehet őt szólítani. Szintén beszélgetés lesz Kovács Delinkével, a Marie Claire Fa-shion Days „Street Style-szett” szakmai díj nyertesével. Hatkor divatbemutató: a kifutón Fabricius-Nagy Emese díjazott táskái, Sustik Kriszta futurisztikus ruhái, Tóth Annamari extra fejdíszei és kiegészítői, Tisza Viktória különleges szettjei. A képtárban a helyük. Mondjuk azért, mert itt van az ország legnagyobb textilgyűjteménye.

Akkor talán nem is a véletlen hozta úgy, hogy a hét műtárgya fölirat alatt ebben a két napban női táskák függnek a falon. Földszint, a bejárattól balra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában