Birtoklás-trilógia

2018.01.07. 08:00

Luxus és erotika

Lezárult a Birtoklás-trilógia: milyen a visszhangja? És hogyan tovább? Mit ír és mit olvas az írónő, ha nem erotikus regényen dolgozik? Mira Sabo mesélt.

Bakos Ágnes

Mira Sabo az egyik szombathelyi kávézóban, törzshelyén mesélt a nagy sikerű Birtoklás-trilógiáról és a Dr. Farkas bárányai című könyvről is. Várhatóan idén is számíthatnak tőle a rajongói egy regényre: azt ígéri, marad a tabudöntögetés, a luxus és valószínűleg az erotika is. Fotó: Nagy Jácint

Fotó: VN

„A Tamássy fivérek börtönben, Szófia a sikerei csúcsán, de a szerencse forgandó, és a küzdelem örök.” Így kezdődik az Amikor elszabadulnak az indulatok című könyv ajánlója. Ez a befejező része a Birtoklás-trilógiának, nagyon várták az olvasók, decemberben jelent meg. Annyit még elárulhatunk a tartalmáról: „Pusztító szenvedélyek formálják nemcsak Szófia, de a Tamássy család sorsát is, és lassan kiderül, hogy semmi és senki nem az, aminek elsőre látszik. Az érzéki és fordulatos történet elvarázsol, magával ragad és nem ereszt, ahogy azt már Mira Sabo korábbi sikerkönyveiben megszokhattuk.” Eddig a hivatalos ajánló, de talán fontosabb az olvasók, rajongók visszajelzése. A könyves közösségi portálon az egyik olvasó azt írta: „Én ezt a könyvet, trilógiát nem felejtem el soha. Megégetett. Égett a lelkem, égett a szívem, lángolt körülöttem a világ.” Egy másik kritika: „Imádtam!!! És egyben utáltam is, mert ez az utolsó része a trilógiának!” Egy harmadik pedig ezt írja: „Az egész sorozatból ez a rész volt a kedvencem, ez végre úgy volt jó, ahogy volt. Az volt az érzésem, hogy valahogy három rész kellett az írónak és karaktereknek, hogy kiforrják magukat.”

Mira Sabo az egyik szombathelyi kávézóban, törzshelyén mesélt a nagy sikerű Birtoklás-trilógiáról és a Dr. Farkas bárányai című könyvről is. Várhatóan idén is számíthatnak tőle a rajongói egy regényre: azt ígéri, marad a tabudöntögetés, a luxus és valószínűleg az erotika is. Fotó: Nagy Jácint

Két könyvem jelent meg tavaly, az egyiket írtam most, a trilógia utolsó részét.

- idézte fel a 2017-es évét Mira Sabo. Azt mondta, összességében elégedett a mögöttünk hagyott esztendővel, de rengeteg megvalósításra váró terve van. – Több könyv is van a fejemben, de nem álltam még neki. Nagyon várják, éppen ezért nagyon nagy nyomás – magyarázta az írónő, aki akkor is dolgozik, amikor az nem regény formájában kerül elénk.

Írok forgatókönyveket videokliphez, reality műsorhoz az egyik kereskedelmi tévécsatornának. A könyv most egy kicsit háttérbe szorult, de ha nekiállok, akkor belelendülök.

- vázolta. Lehet, hogy a rajongói nem örülnek a véleményének, de szerinte egy évben egy könyv kiadása a reális. A már megjelent erotikus bestsellereit sem „engedte el”, nagy vágya, hogy legyen külföldi kiadása a regényeknek. – Ez komoly munka és óriási pénz, de keressük ennek a lehetőségét – mondta. Ennek kapcsán pedig arról is mesélt, hogy a szerzőnek magának rengeteg munkája van az írása eladásában.

Mira Sabo, ismerve a hazai könyvkiadási viszonyokat, kitartást kívánt a kezdő íróknak, hiszen a mai, hazai könyvpiacon a kereskedelmi szempontok sok mindent fe-lülírnak, például a könyv hosszát. Van, hogy a történetnek kellene nyolcszáz oldal, de ötszáz lehet legfeljebb – részletezte.

A rajongókra visszatérve elmesélte, hogy sokáig elsősorban nők olvasták az erotikus trilógia könyveit, most már férfiak is vannak a rajongók között, ők főleg a trilógián kívül megjelent Dr. Farkas bárányai című regényt olvassák.

A Birtoklás-trilógia közben készült a Dr. Farkas bárányai című regény. Fotó: Nagy Jácint

S hogy marad-e az erotikus regény műfajánál Mira Sabo? Azt mondta, majd kiderült. El tud képzelni magának romantikus könyveket is, de azt vallja, kell a tabufeszegetés, egy elzárt világ bemutatása, mert ez az, ami érdekli az embereket. És mindenek-előtt (esetleg felett) a luxus, azt egyszerűen nem lehet kihagyni.

- Én magam is szeretem ezeket a történeteket, szóval maradok ennél. Meg kell felelni a rajongóknak.

- foglalta össze. Arról is beszélgettünk, hogy mi az erotikus regények titka. Szerinte az, hogy megosztó a téma.

- Például az én trilógiámban az első rész első fejezetében megerőszakolják a főszereplőt. Persze, ez nem mintaadás, fel kell dolgozni, fel kell oldozni ezt a helyzetet – magyarázta. – Olvastam egy felmérést, amelyben ezer nőt kérdeztek meg, hogy mi a legtitkosabb vágyuk. A többség azt mondta, hogy kicsit erőszakosabb szexuális élményük legyen, meglepő, igaz? Persze ez nem egyenlő azzal, hogy szeretnének benne lenni. Márpedig meg kell írni, ha ez foglalkoztatja az embereket – magyarázta az erotikus tartalmakat. A mostani könyvpiacról elmondta, hogy sok jó írás megy veszendőbe, mert egyszerűen nem divat a téma. Rengeteg fiatal, kezdő szerző keresi meg az írónőt, elmesélte azt is, hogy sok vers véleményezésére is kérik – igyekszik senkit nem megbántva elhárítani a feladatot, hiszen nem lenne ideje mindent elolvasni és véleményezni.

Mira Sabo írónő szerint luxusról, erotikáról, tabukról olvasunk szívesen. Fotó: Nagy Jácint

A kezdő szerzőknek azt szokta javasolni, hogy publikáljanak, ahogy tudnak.

- Azt szoktam tanácsolni, amit én is tettem. Elmentem egy néhány napos íráskurzusra, persze nem az írás miatt, hanem egy nap a könyvkiadás mikéntjéről szólt. Nagyon hasznos, elmondják, hogy hogyan induljon el az ember.

- idézte fel a kezdeteket.

S hogy mit olvas, amikor nem ír?

Elolvassa az övéhez hasonló regényeket, konkrét könyvet egyet ajánlott: Alessandra Torre Sötét hazugságok című regényét. Említett még szak-irodalmat: pszichológiai témájú könyveket forgat.

Az „írólétről” elmondta, hogy mennyire fontos a megjelenés, a jelenlét a közösségi médiában, közel az olvasókhoz, a rajongókhoz – ennek óriási ereje van. Egy kedves példát mesélt ennek kapcsán: – A trilógia harmadik részét a Csónakázótónál írtam. Többen odajöttek, hogy most hol tartok, mit írok, részt akartak benne venni. Volt egy lány, aki kijött hozzám, beszélgettünk. Említettem neki két mondatot, amit ott, akkor leírtam. És visszaköszönt, amikor most decemberben elolvasta a könyvet, boldogan ismerte fel azt a két mondatot – mesélte Mira Sabo.

A Birtoklás-trilógia tehát lezárult, majdnem egy hónapja olvasható a befejező rész, valószínűleg a napokban megsokasodnak az olvasói kritikák a könyvről. Mira Sabo közben feltöltődik – akár a kevésbé szem előtt lévő munkákkal, aztán jöhetnek a következő bestsellerek a sikeres szombathelyi szerzőtől.

Könyvvélemények

Most sem maradt el az izgalom, a túlfűtött erotika, az erőteljes dominancia – ez az egyik olvasói vélemény a trilógiát lezáró kötetről. Provokatív, megbotránkoztató, polgárpukkasztó, szenvedélyes és erotikus – jórészt ezekkel a jelzőkkel illették eddig olvasói a sorozatot. Egy rajongó azt írta: külön büszkeséggel tölti el, hogy egy magyar írónő tollából származik a sorozat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában