test és a lélek orvosa

2018.01.23. 09:45

Prof. dr. Széll Kálmán az első Boldog Batthyány László-díjas

Hálaadó szentmisével emlékeztek meg Dr. Batthyány Strattmann László 1931-ben bekövetkezett halálának évfordulójáról hétfőn este Körmenden.

Markó Petra

Prof. dr. Széll Kálmán, Székely János Fotó: Jámbori Tamás

 

Fotó: Jámbori Tamás

A helyi képviselő-testület tavaly decemberben döntött arról, hogy január 22-ét beemeli a város ünnepnapjai közé. Szerettek volna ugyanis a jeles évfordulóról méltó módon megemlékezni. Mostantól a város védőszentje is Dr. Batthyány-Strattmann László – tudta meg lapunk Bebes Istvántól, Körmend polgármesterétől.

Fotó: Jámbori Tamás

Időközben a Szombathelyi Egyházmegye idén megalapította A test és a lélek orvosa Boldog Batthyány László-díjat, amelyet dr. Székely János szombathelyi megyés püspök hétfőn adott át ünnepélyes keretek között a Szent Erzsébet-plébániatemplomban.

Fotó: Jámbori Tamás

A díjjal minden évben szeretnének köszönetet mondani a magyar orvosképzés kiemelkedő alakjainak, akik gyógyító küldetésüket alázattal végzik, hivatásukban kiemelkedő eredményeket érnek el és példaértékű szolgálatot teljesítenek.

Dr. Csákváry Violetta. Fotó: Jámbori Tamás

- A test és a lélek orvosa: azért ezt a nevet kapta a Boldog Batthány László-díj, mert a testet és a lelket együtt kell gyógyítani, a kettő egymástól elválaszthatatlan. Ezt tudta az egykori hercegorvos is, aki mindennap imádkozott a betegeiért – mondta dr. Székely János, megyés püspök Körmenden.

Dr. Gyürki László Fotó: Jámbori Tamás

Hozzátette: szeretnék, ha a jövőben is ez a szellemiség vezetné a magyar orvosokat.

KissLászló, SzékelyJános, Császár István Fotó: Jámbori Tamás

A dr. Batthyány Strattmann László által működtetett kórházban úgy bántak a betegekkel, mint egy királlyal – a cél, hogy ezt minden beteg, elesett átélhesse a jövőben.

Prof. dr. Széll Kálmán Fotó: Jámbori Tamás

A este további részében dr. Gyürki László tartott előadást Battyhány László életéről, majd PhD. dr. Csákváry Violetta csecsemő-és gyermekgyógyász beszélt hitről és az orvosi munkáról.

Székely János Fotó: Jámbori Tamás

Végül Székely János megyés püspök több évtizedes kiemelkedő orvosi munkásságának és példamutató keresztény életének elismeréseként prof. dr. Széll Kálmánnak átadta az első, A test és lélek orvosa – Boldog Batthyány László díjat.

Prof. dr. Széll Kálmán, Székely János Fotó: Jámbori Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában