A kultúra önzetlen szolgálatában

2018.01.22. 09:00

Úgy ünnepelnek ilyenkor, mint egy nagy család, megadják a módját a gálának

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg a magyar kultúra napja gálát. A Stefánia Palotában tartott rendezvényen újabb tagokkal bővült a Magyar Kultúra Lovagrend: már 675 címbirtokos van.

Pogács Mónika

Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke Egyházashetyén

 

Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke Egyházashetyén

- Ha dolgozik valaki önzetlenül, azt illik elismerni. A pénz világában különösen fontos a huzamosan önkéntes, önfeláldozó közösségi munkát végzőkre irányítani a figyelmet – mondta Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke arról, hogy miért tartják fontosnak az ünnepség rendezését már több mint két évtizede.

A civil szervezet az idén húszéves Magyar Kultúra Lovagja rend alapítója, és a lovagi címek mellett az ifjúsági közösségek számára 12 éve adják át az Örökség Serleg elismerést.

Egyházashetyén például mindkét díjat elnyerték korábban. A múlt év tavaszán elhunyt Sellyei Márta a Magyar Kultúra Lovagja volt, egyik általa életre hívott együttes, a Zörej Zenekar pedig az Örökség Serleg birtokosa. Nick Ferenccel is itt, a kemenesaljai faluban beszélgettünk, amikor a település dalkörének jubileumára érkezett díszvendégként.

Nick Ferenc azt mesélte: az alapvető ok az volt, hogy ráébredtek, nem lehet az önzetlen embereket a végletekig kizsigerelni.

Ha egy falu kitüntetéssel elismeri őket, az nem látszik mások számára olyan élesen. De ha elismerésük látványos, azzal talán egy kicsit viszonozzák a társadalom részéről azt a sok jót, amit a közösségeikért tettek. A célokról is beszélt az elnök: a gálán bemutatják, hogy egy nemzet hogyan bánik a kultúrájával.

- Mint egy nagy család, meghívjuk a családtagokat, rokonokat, szomszédokat, ismerősöket az ünnepünkre az országból és a határon túlról – hozott hasonlatot a rendezvény hangulatára Nick Ferenc.

A célok töretlensége mellett külsőségek, így a jelvény és a köpeny is állandóságot képvisel az alapítvány munkájában.

- Ország László, a leghíresebb hímző, viseletkészítő tervezte 2003-ban a köpenyt. Akkor volt a doni áttörés hatvanadik évfordulója és Erzsébet királynéra, Sissire emlékeztünk abban az esztendőben. A viselet ezekre az évfordulókra emlékeztet máig. Azóta is büszkén terítjük magunkra – szólt öltözetükről az alapítvány vezetője.

Nick Ferenc hozzátette: virtuális összeköttetés, folyamatos kapcsolattartás jellemzi

a lovagrendet, az Örökség Serleg birtokosait, alapítványuk tagjait. – A mi kapcsolatunk örökös. Minden egyes tag és művészeti közösség fontos számunkra, azért jöttem el Egyházashetyére is a dalkör jubileumára – hangsúlyozta a civil szervezet képviselője.

A tagok, alapítványpártolók, lovagok kapcsolattartásának fontos eszköze az évkönyv, amely a lovagtársak sikereiről, értékteremtéseiről szól.

- A magyar emberek tartoznak az önzetleneknek. Mi csak felerősítjük ezt. Ha nem csinálunk mást, csak meghirdetjük a címpályázatot, és a nominálás miatt elgondolkodnak felelős vezetők, van-e falujukban, városukban a címre javasolható személy, már van eredménye a munkánknak – fogalmazta meg Nick Ferenc.

- Itt ez a kistelepülés, Egyházashetye. Hát nem nagy csoda, hogy egy 70 ezer tagot számláló kórusmozgalomhoz tartoznak, amelyet szintén lovagtársunk, a sajnos már elhunyt Nagy Ferenc hívott életre határon innenről és túlról? – tette fel a költői kérdést az országos alapítványi vezető.

Szerinte mindez a magyar kultúra közösségeket átfogó, egyesítő erejét igazolja. A díjak ezt az összefogást is értékelik, egyben a köszönet gesztusa közösségnek, szervezőknek, működtetőknek.

- Az önzetlen emberekre vigyázni kell, hogy minél tovább éljenek. Azzal is ezért teszünk, ha dicsérjük, ha köszönetet mondunk, ha elismerjük őket – mondta zárszóként a Falvak Kultúrájáért Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában