Egy asszony meg a fia a színen

2018.02.27. 21:30

Mindszenty József Az édesanya című könyvét adaptálta Merkli Ferenc plébános

A Don Bosco Művelődési Otthonban mutatták be Mindszenty József Az édesanya című könyvének színpadi adaptációját.

Vas Népe

A bíborost a 78 éves Őri Máté játszotta (középen) Fotó: Turbók Ernő

Az előadást Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános, teológiai tanár álmodta meg és vitte színre barátaival, munkatársaival, főiskolai hallgatóival. Elmondása szerint édesanyja szenvedése és halála indította arra, hogy – miután éppen egy komédiát írt Vasszécseny történelméről – Mindszenty bíboros országszerte híres könyvét színpadra állítsa. A dráma nem követi teljességében a bíboros sorsát, inkább az édesanyjával való kapcsolatát állítja középpontba. Ennek a kapcsolatnak voltak örvendetes, de fájdalmas momentumai is. Megjelenik benne a boldog, idilli gyermekkor, a papi pályán való felemelkedés, és természetesen megjelennek benne a börtönévek, az 1956-os forradalom eseményei, a kiszabadulás is.

A bíborost a 78 éves Őri Máté játszotta (középen) Fotó: Turbók Ernő

Az adaptáció zenéjét Jankovics Zoltán szerezte, aki valóban virtuóz és katartikus dallamokat varázsolt az előadáshoz, ezzel fokozta az élményt. A bíboros szerepében a 78 éves Őri Mátét láthatta a közönség, konstatálva, hogy megdöbbentően hasonlít Mindszentyre. A színpadon pedig valóban átélte az általa alakított bíboros sorsát. A dráma a Don Bosco Művelődési Otthon színpadán a nézők elé varázsolta egy asszony életét, aki sokat örvendett, de sokat szenvedett is fiának sorsa miatt. A zárójelenet katarzisában megvalósult a természetfeletti egység anya és fia között. A premiernek a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja adott aktualitást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában