Tea és Tudomány

2018.02.07. 08:00

A nápolyi hadjárat és Arany Toldija is téma volt

Újabb Tea és Tudomány esttel örvendeztette meg jelenlegi és egykori diákjait, valamint az érdeklődőket a Kanizsai Dorottya Gimnázium.

Kovács Ágnes

Csukovits Enikő és az est házigazdája, Merklin Ferenc, a gimnázium igazgatóhelyettese Fotó: Nagy Jácint

 

Fotó: Nagy Jácint

A gimnázium a mostani tanévben ünnepli fennállásának centenáriumát. Immár hagyomány, hogy időnként megnyitják kapuikat minden érdeklődő előtt. Erre kitűnő alkalom a Tea és Tudomány estek sorozata, ahol délutáni teázással egybekötött előadásra várják a vendégeket. Tegnap Csukovits Enikő történész, egyetemi tanár, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa volt az est főszereplője, aki természetesen – a sorozat korábbi vendégeihez hasonlóan – egykor a gimnázium diákja volt, 1979-ben érettségizett. Az

előadást megelőző beszélgetésen úgy jellemezte gimnáziumi éveit, hogy nagyon normális évek voltak. Mentes Vilmos volt a történelemtanára, de őt magát a művészetek valójában jobban érdekelték.

Csukovits Enikő és az est házigazdája, Merklin Ferenc, a gimnázium igazgatóhelyettese Fotó: Nagy Jácint

A gimnáziumba a francia nyelv miatt ment eredetileg, és kutatásaiban ennek nagy hasznát is vette. Csukovits Enikő számos érdeklődő előtt tartotta meg előadását, amelyben arra a kérdésre válaszolt, hogy mennyire ismerhette Arany Nagy Lajos nápolyi hadjáratát, amelyet a Toldiban megverselt. Úgy vélte, a költő hiteles forrásokból merített, és jól ábrázolta a történteket. Aranyt idézte erre vonatkozóan, aki erre a kérdésre így válaszolt: „mit gondolnak, az ujjamból szoptam?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában