Házasságok háborús tanúja

2018.03.10. 07:00

A háború utolsó frigyét Bodor Tibor kötötte meg Vasszentmihályon

Heti házunk a házasulási kedv egykori fellendüléséről mesél. Vasszentmihályon házasodott például Bodor Tibor színész.

FEISZT GYÖRGY

Magyarországon a második világháború utolsó hónapjában a front elől tízezrek menekültek nyugat felé. Sorsukról, megpróbáltatásaikról számos tanulmány született, de arról az érdekes jelenségről, hogy mi okozhatta a menekülőknél a házasodási kedv megnövekedését, még nem olvashattunk.

Ténykérdés, hogy amíg Szombathelyen 1943-ban egész évben 43, 1944-ben 37 jegyespár fogadott örök hűséget egymásnak, addig 1945-ben csak az első negyedévben 24 pár állt anyakönyvvezető elé. Ezek a számok a három évben Szentgotthárdon: 24, 23 és 35(!). Tendenciájában ugyanez tapasztalható Vas megye körjegyzőségeiben is.

Vasszentmihály jegyzőségi épületében a szovjet „felszabadítás” előtti utolsó boldogító igent Bodor Tibor, a miskolci színház művésze mondta ki. A kiskunhalasi születésű 24 éves fiatalember 1945. március 28-án állt Ebesfalvy Béla anyakönyvvezető elé. A színészettörténeti krónikákból tudjuk, hogy Bodor Tibor volt „az elmúlt század legszebben verset mondó, jellegzetes orgánumú színművésze”. 1948-tól a pécsi színház, a Nemzeti Színház, majd a Madách Színház művészeként lépett színpadra. A kiváló versmondó, aki a szakma fogásait a Színművészeti Akadémián is oktatta, rendszeresen játszott játék- és tévéfilmekben.

Legemlékezetesebb és talán legnépszerűbb szerepének „Kenéz elvtárs”, a Szomszédok című korszakalkotó teleregény nyomdai művezetője bizonyult. A Bodor házaspár az 1945-ös vasszentmihályi esküvő után alig pár napot tölthetett együtt, mert a hadapród őrmester ifjú férj szovjet fogságba esett. Az elkövetkező évek szomorú krónikáját bajtársa, Jandrics István hadi naplója idézi fel. „1945. május 17-én érkeztünk a kaukázusi Rusztaviba. Az orosz táborparancsnok igen örült, amikor megtudta, hogy színész is van foglyok között. Tibor a szomorú rabságban sok mosolyt fakasztott az arcokra, amikor a politikai tiszt propagandaelőadása után vicceket, anekdotákat mondott. Szapu Lajos bajtársunkkal színjátszó csoportot szervezett.”

Sokat látott és tapasztalt a jegyzőségi épület a vasszentmihályi Fő utcán Fotó: Szendi Péter

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az elmúlt évben hozta létre a Bodor Tibor Kulturális Egyesületet. Így emlékeznek a 80 évesen elhunyt színészre, aki a világirodalom legjavát a Hangoskönyvtár felolvasó művészeként mintegy 9000 órában hangszalagra mondta. És hogy miért házasodtak annyian akkoriban? Talán azért, mert együtt a legbizonytalabb jövő is derűsebbnek látszik.

Ezek is érdekelhetik