kultúra

2018.04.17. 18:59

A szombathelyi Irokéz Gyűjtemény Veszprémben mutatkozik be

Pados Gábor nemzetközi hírű – és szombathelyi – képzőművészeti gyűjteményéből legközelebb Veszprémben, a Művészetek Házában nyílik válogatás.

Ölbei Lívia

Raktározás. Pados Gábor és az Irokéz Fotó: Unger Tamás

Hiszünk a halál előtti életben

A Magyar Nemzeti Galéria, a Műcsarnok, a debreceni MODEM és más jelentős helyszínek után április 21-étől Veszprémben mutatkozik be a szombathelyi Irokéz Gyűjtemény. A Hiszünk a halál előtti életben című kiállítás a nemzetközi kontextusban is számontartott kollekció kortárs és neoavantgárd műveiből nyújt válogatást. Kortárs és neoavantgárd: ez az a két alapkategória, amely által az Irokéz definiálható és föltérképezhető.

A megnyitó szombaton 18 órakor kezdődik a Művészetek Házában (Dubniczay-palota, Vár utca 29.). Köszöntőt mond Porga Gyula polgármester és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója. A kiállítást Mélyi József művészettörténész ajánlja a közönség figyelmébe, Ladik Katalin költő, performer és Várnai Gyula képzőművész közös zenei performance-szal készül.

Kiállítóhely

Pados Gábor, az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa elmondta: a Művészetek Háza Veszprémben jelentős és impozáns kiállítóhely, ahol mintegy 1200 négyzetméternyi térben ismerkedhet a látogató a kollekció kortárs és neoavantgárd metszetével. Hogy vajon a veszprémi bemutatkozás tekinthető-e egy hosszabb távú kapcsolat kezdetének? Az már biztos, hogy a szombaton megnyíló Irokéz-kiállítást legalább egy-másfél évig láthatja a veszprémi közönség.

A megjegyzésre, hogy milyen jó volna hasonlóan nagyszabású – akár állandó – Irokéz-tárlatot látni Szombathelyen, Pados Gábor azt válaszolja: örömmel élt a Veszprémben fölajánlott lehetőséggel, de nem mond le a szombathelyi jelenlétről sem. A gyűjteményben ráadásul akár több nagyszabású válogatás lehetősége is benne van.

Raktározás. Pados Gábor és az Irokéz Fotó: Unger Tamás

Május

A szombathelyi Thököly utcai Irokéz-padlás megszűnése-bezárása után, 2015-ben a Szombathelyi Képtár „alatt” berendezett Új Irokéz Galériában például májusban nyílik ismét kiállítás. Bár ezek az időszaki bemutatók mindig kicsik – és egyelőre a körülmények sem a legkomfortosabbak. A képtár fölújításával remélhetőleg itt is változik a helyzet.

Barbár dal

Pados Gábor gyűjteményének története a nyolcvanas évek végére nyúlik vissza: saját generációjának még a rendszerváltás

előtt szocializálódott tagjaitól kezdett műveket vásárolni. A gyűjtemény karakterét alapításától fogva meghatározza „egyfajta rendszerváltó hangulat”, gyűjtői részről pedig „az új utakat kereső, flexibilis és nyitott művészi magatartáshoz való vonzódás”. A veszprémi kiállításon látható válogatás „egy lehetséges arca a folyamatosan bővülő gyűjteménynek”, amely ma több ezer művet tartalmaz. A Művészetek Háza első emeleti kiállítótere fogadja be az Irokéz Gyűjtemény kortárs válogatását, a második emeleten kap helyet Barbár dal címmel a „neoavantgárd szekció”.

Hogy a „barbár” jelzőnek hányféle értelmezése lehetséges, a veszprémi Irokéz-tárlaton kiderül. A Barbár dal mindenesetre eredetileg verscím: a szintén szombathelyi Weöres Sándortól való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában