a Móritz Galériában

2018.04.25. 10:00

A Vándor székely megérkezett Celldömölkre – Válogatás Bálinth Zoltán árkosi néprajzi gyűjteményéből

 A Vándor székely című néprajzi kiállítás Bálinth Zoltán gyűjteményéből válogat a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájában.

Ölbei Lívia

Hatnyüstös szőttes a celldömölki kiállításról Fotók: Gyuricza Imre

 

Hatnyüstös szőttes a celldömölki kiállításról Fotók: Gyuricza Imre

Aki járt már Sepsiszentgyörgyön, biztos nem hagyta ki a Székely Nemzeti Múzeumot, amelynek enteriőrjeiben a régi, hagyományos paraszti és iparosvilág kellékeivel ismerkedhet a közönség (ráadásul a Kós Károly tervezte gyönyörű épületegyüttesben). Árkos alig hét kilométerre fekszik Sepsiszentgyörgytől. Bálinth Zoltán, a szenvedélyes gyűjtő itt, egy vártemplomi bástyában rendezhette be a sepsiszentgyörgyi múzeum „kistestvérét”, ez a közszemlére tett gyűjtemény az idén ünnepli 20. születésnapját. De nem kell feltétlenül Árkosra mennünk ahhoz, hogy megismerkedjünk a régi (erdélyi, székelyföldi) paraszti és iparosélet jellegzetes eszközeivel. Vas megyében is megfordult már a Vándor székely-válogatás, amely most a celldömölki KMKK Móritz Galériájában látható. Mintha benépesült volna egy régi ház: több száz tárgy (munkaeszköz, textil – terítők és viseletek -, edények, üvegtárgyak, az egyházi élet kellékei stb.) hoz közelebb a tárlatlátogatóhoz egy letűnt világot.

Az egyházi élet kellékei

A Vándor székely-kiállítás megnyitója a hétvégi Tulipánfesztivál kiemelt eseménye volt, zenével, néptánccal, táncházzal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában