A halálban barátságra leltek

2018.04.10. 22:13

Az I. világháború szlovén és olasz emlékhelyei Benkő Sándor fotóin

Katonatörténeti fotókiállítás nyílt tegnap Benkő Sándor felvételeiből az Aréna utca 8. szám alatt.

Tóth Kata

I. világháborús erődmaradványt, sziklába vájt kavernákat, emlékművet, magyar kápolnát is megörökített Benkő Sándor Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

 

I. világháborús erődmaradványt, sziklába vájt kavernákat, emlékművet, magyar kápolnát is megörökített Benkő Sándor Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Összesen 34 programmal – konferenciával, emléktábla-avatással, kiállítással, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal – emlékeznek meg a nagy háború utolsó évének 100. évfordulójáról a megyeszékhelyen. A programsorozat tegnapi állomásán Az első világháború szlovéniai és olaszországi emlékhelyei címmel Benkő Sándornak nyílt fotókiállítása.

A száz éve zajlott véres csatáknak és a magyar katonák hősies helytállásának emlékét idézi Doberdó, csakúgy, mint Isonzó. A fotóriporter először 2011-ben, majd három évvel később is felkeresett szlovéniai és olaszországi első világháborús emlékhelyeket, erődöket, temetőket – az ott készült felvételek adják a tárlat anyagát.

Emlékezni hívnak

- Titkokat árulnak el a fotók, nem szenzációra törnek, hanem emlékezni hívnak. A hangulat, amit az alkotó meg tudott fogni a fotóival, visszarepít bennünket ezekre a helyszínekre – jegyezte meg Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál kuratóriumának elnöke a megnyitón. – Szombathely emlékezik a hősökre, azokra, akik annak idején a 20. század legnagyobb és legtöbb magyar veszteséggel járó háborújában részt vettek. Benkő Sándor munkái az emlékezést segítik – képesek a múló pillanatot megállítani és örökkévalósággá tenni – fogalmazott köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester.

Benkő Sándor tervezi, hogy idén szeptemberben, még mielőtt a centenárium véget ér, visszatér Doberdóba és újabb helyekre is. – Amikor először jártam a fennsíkon, különös, de éreztem a lőpor és a halál szagát. Régóta foglalkoztat az egyszerű katonák sorsa, akik úgy mentek a háborúba, hogy tudták, a halál vár rájuk. Tízezrek vesztek oda, és én szeretném felhívni a figyelmet az egyszerű bakákra, akik, ahogy az ottani emléktábla hirdeti, életükben ellenségek voltak, a halálban barátságra leltek – fogalmazott.

A megnyitó után Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatója tartott előadást a háborús emlékhelyek és hadisorok gondozásának törvényi szabályozásáról és ennek Vas megyei tapasztalatairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában