Versutcákban, költők nyomában jártunk

2018.04.12. 07:00

Mondogatva, mondókázva vált közös ünneppé, tavaszköszöntéssé a költészet napja Vas megyében

Megyeszerte a költészet napját ünnepelték. Szombathelyen versutcát csináltak, több településen szavaltak és irodalomi műsorokat rendeztek.

VN

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Szombathely

A magyar költészet napját az MMIK előtti téren ünnepelték, ott köszöntötte az érdeklődőket Koczka Tibor alpolgármester. Aztán egyik oldalon Petőfi, a másikon Weöres Sándor fogta össze a verslavinát. Az Agora szervezésében fellépett a Savaria Slam Poetry csapata, akik a kortárs líra képviseletében adták elő saját alkotásaikat. Ezután szobortól szoborig készült el a csipeszeken függő versutca.

Székely Zoárd, Szabó Laura, Paukovics Gergely, Varga Mátyás és Madarász Péter Pál a szombathelyi rendezvényen Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A Nagy Lajos Gimnázium kortárs versmondó versennyel ünnepelte a magyar költészet napját. Egy rendezvény, ahol Szendrői Csaba verse után Simon Márton költeményét hallhattuk. A szavalóverseny képzeletbeli dobogójának tetejére Vekszli Anna, az NLG tanulója állhatott.

 

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat 7. számú idősek klubjában költészet napi foglalkozást tartott az irodalmi kávéház. Kergyikné Léránt Erika beszélt József Attiláról, majd a klubtagok kedvenc irodalmi alkotásukat ismertették meg a többiekkel. Rövid teázás, sütizés után a Hang-Szín-Pad Stúdió Egyesület adott műsort.

Binde Gézáné Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versét mondta el klubtársainak Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Velem

Bogáti András, a Pilinszky nyomában járó séta vezetője virágcsokorral kopogtatott be Törőcsik Marihoz Velemben Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Pilinszky nyomában vezetett sétát Bogáti András és Katona Linda, bekopogtatva Törőcsik Marihoz, aki a költőt anno a faluba hívta, ott lakott fél évig nála, aztán albérletben. A séta résztvevői megnézték azt a házat is, közben kedves verseiket mondták.

Szentgotthárd

A költészet napján már reggel nagy volt a nyüzsgés a városközpontban, fiatalok gyülekeztek a szökőkútnál. Villámcsődülettel kezdődött a program: Szakáli Gergely Mátyás ötödikes tanuló vezetésével a Széchenyi iskola diákjai és pedagógusai együtt szavalták el József Attila Kertész leszek című versét. A flashmob után a színház aulájában Huszár Gábor polgármester indította a versolvasó maratont, amely délután a városi könyvtárban folytatódott.

Bük

A bükiek is csatlakoztak a Posztolj verset! programhoz. A helyi TDM munkatársai a költészet napján a város egyes pontjain verseket helyeztek el. Költemény került a Sport tér játszóterének padjaira, a Kneipp Park, és az általános iskola előtti térre. Ottjártunkkor egy svájci család olvasgatta József Attila versét német fordításban.

Vép

Dömötör Hanna a Finta Sándor versmondó versenyen ezüst minősítést ért el – önállóan lépett fel a vépi versünnepen Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A helyi óvodások és iskolások – több száz gyerek – szavalta együtt József Attila Altatóját, majd a Kertész leszek című verset a Fő téren. Az ovisok a Nyitnikékkel köszöntötték a tavaszt, utánuk a másodikosok hívogatták az új évszakot Gyárfás Endre tréfás Mackóébresztőjével. Évek óta hagyomány, hogy a költészet napját közös versmondással ünneplik a városban. A költészet napi tavaszváró hangulathoz még Kovács Péter polgármester is csatlakozott egy Osváth Erzsébet-mondókával.

Nem tudott ellátogatni a programokra? Ünnepeljen velünk online! ITT elérheti vasi verses kvízünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában