GENCSAPÁTI

2018.04.23. 17:31

Nem csak vasi népdalok szóltak megyei minősítőn

Arany-, ezüst- és bronzminősítéseket adtak ki a Vas Megyei Gyermek és Ifjúsági Csoportos Népzenei Versenyen hétfőn délelőtt a művelődési házban.

Merklin Tímea

Az Arany Páva díjas Galagonya Citerazenekar Enyingről jött, Olsvai Imre neves népzenekutató gyűjtéséből adtak elő dalokat

Ez volt a hagyományos vasi népzenei csoportok minősítője, és egyúttal a Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett találkozó és szakmai nap. A megyei szintű együttlétet egy nagy Kárpát-medencei találkozó középdöntője előtt szervezte meg Tanai Erzsébet népdalénekes, a Vasi Népdalstúdió művészetei vezetője, a Vass Lajos Népzenei Szövetség vezetőségi tagja, aki a zsűriben foglalt helyet. A minősítésben társai voltak egykori, népi énekessé, népi énektanárrá lett tanítványai: Varga Diána és Pintér Anikó, akivel együtt a hangszereseket nézték meg.

Az Arany Páva díjas Galagonya Citerazenekar Enyingről jött, Olsvai Imre neves népzenekutató gyűjtéséből adtak elő dalokat

Az előadott műsorszámok változatosak voltak, a szólisták, csoportok, zenészek a vasi népdaloktól a magyarpalatkai muzsikán át egészen Moldváig csodálatos népzenei anyagot szólaltattak meg – foglalta össze a programot Tanai Erzsébet. – Hallhattunk horvát, szalafői, sárközi, zalai, somogyi, tolnai, bakonyi, püspökbogádi, gyergyói népdalokat, és volt simonfai ugrós és friss.

A XII. Vass Lajos Népzenei Verseny I. Országos Középdöntője Sümegen lesz április 28-án, nagyon jó volt előtte ez a megmérettetés, a gyerekek magabiztosabbak lettek tőle. Minden fellépő személyre szóló útmutatást kapott, hogy minél hitelesebben szólaljanak meg dalai a középdöntőben, és az elkövetkezendő színpadi programokon. A zsűrizés után szakmai beszélgetés is volt a csoportvezetőkkel.

Varga Albin, a rendezvénynek otthont adó gencsapáti művelődési ház igazgatója elmondta: a résztvevők köszöntésekor azért énekelték a „Nagypénteken születtem a világra...” kezdetű nótát, mert ezt tudta mindenki, így ez volt alkalmas arra, hogy közösen, együtt megszólaló énekkel emlékezzenek meg az ebben a körben nagyon szeretett és tisztelt, nemrégiben elhunyt Antal László koreográfusról és néptáncpedagógusról, aki egyúttal táncmódszertani szakember is volt.

Tanai Erzsébet és Varga Diána népi énekesek a zsűriben
Fotók: Hornyák Emőke

Amíg a zsűri meghozta döntéseit a minősítésekről, szokásosan kézműves foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek – a kézművesek között ott volt Jáger Imréné Matild (szövés) -, sokan fontak szívesen például karkötőt.

Az orgonacsokorral díszített asztalon szakmai kiadványokat, köztük a Vass Lajos Népzenei Szövetség ismertetőit kínálták.

A belső teremben Tanai Erzsébet – aki nem mellesleg itt könyvtáros – egy hatalmas asztalsort rendezett be, ahonnan a találkozón részt vevő gyerekek szabadon elvihettek szívüknek kedves, szép könyveket ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában