Szombathelyi Zsidó Hitközség

2018.04.25. 09:00

Percek tánca – a Sabbathsong Klezmer Band Szombathelyen

Percek tánca: Szenes Hannáról mutatta be zenés játékát a Sabbathsong Klezmer Band. Az együttes a Szombathelyi Zsidó Hitközség meghívására érkezett a megyeszékhelyre.

VN

Garai Róbert, Masa Anita, Bódi Mónika és Masa Tamás Fotó: Unger Tamás

A Szombathelyi Zsidó Hitközség Batthyány téri Bernstein Béla Kulturális Központjába Szenes Hanna-műsorával kapott meghívást az idén huszadik születésnapját ünneplő Sabbathsong Klezmer Band, az ország egyik legjelentősebb klezmeregyüttese. A Percek tánca című zenés játék a tragikusan fiatalon elhunyt Szenes Hanna – magyar költő, zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hős – életét idézi föl. 1921-ben született Budapesten, ugyanott halt meg 1944-ben.

Garai Róbert, Masa Anita, Bódi Mónika és Masa Tamás Fotó: Unger Tamás

Szenes Hanna azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Amint a történelemből tudjuk, a deportálás, a holokauszt megakadályozására tett kísérlet nem járt sikerrel. Szenes Hannát a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték és az ítéletet végre is hajtották.

Az életét fölidéző zenés játék – Szenes Hanna verseihez Szentkirályi György írt zenét – mély benyomást tett a szombathelyi közönségre. Az előadáson közreműködött Bódi Mónika, Masa Anita, Masa Tamás, Garai Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában