különleges művészek

2018.04.06. 11:00

A nemzetközi roma napot ünnepeljük a héten – Három szombathelyi alkotóval

Ezekben a napokban ünnepeljük A roma kultúra napját és a Nemzetközi roma napot is. Három szombathelyi alkotóval emlékezünk meg róla.

Gulyás Regina Olimpia

Ferkovics József, Daróczi Ágnes és Balogh Tibor a képtári megnyitón 2017-ben – éppen egy Ferkovics-festmény előtt: “A mi kis falunk” Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

A roma kultúra napja: minden év áprilisának első hétvégéje, Nemzetközi roma nap: április 8.

A Nemzetközi Roma Nap (április 8) a roma kultúra ünnepe, mely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is.Az ünnepet hivatalosan 1990-ben, a lengyelországi Serockban, a Nemzetközi Roma Unió (IRU) 4. Roma Világkongresszusán alapították a roma képviselők első nagy nemzetközi találkozójának emlékére, mely 1971 április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.- írja a Wikipédia.

A vasi cigányok

Vas megyébe a XIV. századtól a II. világháborúig érkeztek folyamatosan a cigányok.(...) A vasi romák zöme magát magyar cigánynak vallja, akik zenélésből, vályogvetésből és szegkovácsolásból éltek.(...)Körülbelül félszáz településen élnek, de nagyobb arányban fordulnak elő az 1990. évi népszámlálás szerint: Bérbaltaváron, Celldömölkön, Csehimindszenten, Csörötneken, Győrváron, Jánosházán, Körmenden, Nagytilajban, Pankaszon, Rábapatyon, Rönökön, Sárváron, Simaságon, Szakonyfaluban, Vasváron, Vépen, Telekesen, Toronyban. 1990-ben Vas megyében 1630 ember vallotta magát cigánynak, ez a megye lakónépességének 0,4 %-a. -írja a vasmegye.hu.

 

 

Tudta, hogy nagyszerű roma alkotók születtek, élnek megyénkben?

Ferkovics József, Daróczi Ágnes és Balogh Tibor a képtári megnyitón 2017-ben – éppen egy Ferkovics-festmény előtt: “A mi kis falunk”
Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Ferkovics József

Ferkovics József 1961-ben született Letenyén. Grafikusként és festőként ismeri a nagyérdemű.

Több képzőművészeti versenyen vett részt, 1974-ben japán rajzversenyre küldött képe második lett, tanárai mégsem javasolták számára a képzőművészeti iskolát. Hiába küldték szakmunkásképzőbe, ráadásként grafikát tanult Pécsett Horváth Jánostól.

A roma kultúrával csak 18 éves kora után találkozott, amikor megismerkedett a szüleivel (állami gondozásban nevelkedett). Budapestre költözve a Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult, ám ezeket a tanulmányokat megszakította, hogy eltartsa családját. Hiányzott neki a művészet, így sokáig szakkört vezetett, gyermekeknek segített. Később befejezte megkezdett tanulmányait is, grafikus lett. Szombathelyen él és tevékenykedik.

Jellemző rá a különleges táj-és figuraábrázolás. Erőteljes színek, szimbolikus alakok. Nem csak papíron, vásznon, de kültéren is megtalálhatók munkái. Híres grafika a holokausztot ábrázoló sorozata, ami több ízben kiállítottak a Holokauszt Emlékközpontban. Magyarországon és külföldön (Amerika, Anglia, Olaszország, stb) egyaránt elismerik munkáit.

Kihalt roma mesterségeket is megjelenít festményein, erről ITT olvashat.

Jónás Tamás

 

MI A VERS NEKTEK?

mit neveztek ti takarításnak? én a felejtést.

nem a törlést, az barbár, gyilkos munka.

az új forma beleitatását a háttérbe:

a felejtés építkezés, rafinált összemosás,

hogy ha valaki közelről figyeli, könnyen

észrevehesse, miből is hizlaltuk a falunk.

a falat közönségesen úgy hívjuk: én.

sok baj van vele. például, hogy nincsen. de hat.

működik, emlegeti magát, kínálja, rejti, dicséri,

különös tükör: magának hisz mindent, amit mutat.

dacos. ő például nem hajlandó felejteni.

mindent megőrizve pusztítja múltját és utait.

mit neveztek ti versnek?

ami felpofoz, rád csörrent, átszab vagy megír?

én a felejtést nevezem versnek, és tanulom.

Igazán különleges figura Jónás Tamás. Roma költő, író és programozó. Gyermekkorában intézetben nevelkedett rövid ideig (Cigányidők címmel önéletrajzi könyvet ír gyermekkorának történéseiről), majd amikor visszakerült szüleihez, Szombathelyre költöztek. 16 éves korától folyamatosan jelennek meg versei, sokan ismerik. Még drámát és dalszöveget is ír. Bár diplomát nem szerzett, három felsőfokú intézményben is tanult, ezek a következők: Széchényi István Műszaki Főiskola (győr), A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, ELTE (magyar). Érdekes, hogy programozóként is eredményes, ismert például a Demokrácia nevű internetes játéka . Az Amaro Drom és a Rádió C munkatársa is volt, A Szépírók Társaságának tagja.

Holdosi József

Vépen született és Szombathelyen hunyt el az író, költő. Már az ELTE BTK magyarszakának elvégzése előtt írt verseket. Témája gyakrana cigányság sorsa és hagyományvilága. 1981-től Szombathelyen gimnáziumi oktatóként dolgozott. 10 évig dolgozott a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, tiszteletére beszélgetőestet rendeztek 2017-ben, melyről ITT olvashat.

+ 1 Weöres Sándor

Tudta, hogy Weöres – kutatva őseit- arra jutott, hogy ő maga is cigány származású lehet. Az általa megteremtett karakter, Psyché és közte ez is egy közös életrajzi pont. A különleges női karakterről ITT olvashat bővebben.

PROGRAM

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban már hagyomány, hogy megünneplik a Roma világnapot. Jelenleg Ferkovics József grafika-kiállítása látható.

  • Betegség miatt sajnos elmarad a következő tervezett program: Április 6. (péntek): vendég: Rigó József költő, akinek beszélgetőtársa Nagy Éva könyvtárigazgató. A 17.00-kor kezdődő beszélgetésben közreműködik Kenderes Csaba színművész is.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában