50 évet fog át a BBÁ-mozi

2018.04.17. 20:00

Táncból katedrálist: dokumentumfilm készült a jubiláló körmendi együttesről

Az idén 50 esztendős a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes. Ez alkalomból dokumentumfilm készül a táncos közösségről: a szombathelyi KorFilm Produkció három alkotója két évig forgatott, most következnek az utómunkák, ősszel pedig a premier.

Vas Népe

Balról: Horváth Zoltán, Korbacsics Tibor, Kozma Gábor – és a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Fotó: Jámbori Tamás

A forgatás kezdete

A filmet 2016-ban készítette elő Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor, majd a BBÁ vezetőjével, Korbacsics Tiborral egyeztetve elkezdődtek a forgatások. A filmesek az elmúlt hónapokban számos helyszínen jártak, többek között a táncosok körmendi műhelyeiben, a szőcei táborban, valamint sárvári, celldömölki, nádasdi, szentgotthárdi rendezvényeken.

Balról: Horváth Zoltán, Korbacsics Tibor, Kozma Gábor – és a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Fotó: Jámbori Tamás

Érték

A KorFilm képviseletében Horváth Zoltán elmondta, hogy a filmezés során olyan közösséget ismertek meg, amely egyetemes értékeket képvisel: – A táncosok ténykedése túlmutat önmagán, egyszerre jeleníti meg a hagyományokat, a mozgás művészetét, a család, a barátok, a rokonok tiszteletét. Megjelenítik azt az összetartást és összetartozást, amelyre nagy szükség van az egyre globalizálódó világban. A film címe is ezt kívánja kifejezni: Táncból katedrálist.

Nem sokára premier!

A jubileumi film elkészítése a befejezéshez közeledik. Az utolsó forgatási helyszín a Batthyány Örökségközpont színházterme volt: a filmesek egyszerre több kamerával dolgoztak a zárt körű eseményen, így közelről is megörökíthették a mozdulatok szépségét.

A KorFilm munkatársai nyáron látnak hozzá a film vágásához – időközben beiktathatnak akár rövid pótforgatásokat is. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor kora ősszel kerülhet a nagyközönség elé a film: lesz premier Körmenden, aztán Szombathelyen.

Korbacsics Tibor szerint élmény volt együtt dolgozni a stábbal: – A fiatalok élvezték a közös munkát, nem zavarta őket a kamerák jelenléte. Úgy vélem, sikerült azt adni magunkból, ami számunkra nagyon fontos: a tánc szeretete, közösségteremtő ereje. Az elmúlt 50 évben ez határozta meg a munkánkat, ez tartotta és tartja ma is egyben közösségünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában