Kultúra

2018.05.17. 19:12

A „habizmus” határa a csillagos égbolt

A Csók István Művészkör Egyesület hívására érkezett Kőszegre E. Kottek Péter Univerzum és zene című kiállítása.

Tóth Kata

E. Kottek Péter és Krizsovenszky Lajos a megnyitón Fotó: Ohr Tibor

Az univerzum érinti meg igazán, ami számára jóval több csillagászati fogalomnál. Kisgyermekkora óta figyeli az égboltot, annak messzeségét, elvarázsolja a csillagos ég, és kutakodik a felhőkben. Festői technikáját „habizmusnak” mondja (felhabosítja a festéket, lazán a felületre viszi, majd visszatörli, az amőbaszerű, valószínűtlen formákat mustrálni kezdi, mintha a felhőkkel tenné: a látott dolgok történetté állnak össze a vásznon, onnantól kezdődik a festés, az alkotás feladata – E. Kottek Péter budapesti restaurátor, képzőművész vall így magáról. Műveit az Írottkő hotelben láthatjuk. Festményeket és hangszertöredékekből épített egyedi formavilágú tárgyakat – régi, kiselejtezett hangszereknek ad új életet – állított ki Kőszegen. A zene megfestett hangszerek formájában, inspirációként, vagy a címekben rendre felbukkan.

E. Kottek Péter és Krizsovenszky Lajos a megnyitón Fotó: Ohr Tibor

A megnyitón Krizsovenszky Lajos egyetemi tanár köszöntőjében E. Kottek Péter útkereséseire hívta fel a közönség figyelmét: – Okosan figyelt a világra, minden életszakaszában fel tudta szedni a pozitívumokat, amelyek élményszerűen raktározódtak el és szellemiségének részévé váltak. Rendkívül nyitott egyéniség, aki mindig vállalta azokat a szerzőket (Cellini, Leonardo, Michelangelo, Dali, Dürer) és alkotásokat, amelyek rá és művészetére hatottak. Hiteles alkotónak mondta, aki a valóság rezdüléseit és az álomélményeit teszi vizuálissá, formálja hangokká vagy szobrokká. Az eseményen Kállai Judit és Tánczos Krisztofer működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában