Ottlik Géza születésnapjára

2018.05.09. 15:44

Esterházy Péternél egy lapon

Az elvégzett csuklógyakorlat a hajnali ködbe vész, az alkotás sosem. Most ismét érdemes a fénybe emelni egy nagyregényt, hiszen az írója, Ottlik Géza ma ünnepelné 106. születésnapját.

Lutor Katalin

„Ottlik Géza hetvenedik születésnapjára, ezerkilencszáznyolcvanegy december tizedikétől nyolcvankettő március tizenötödikéig, kb. 250 óra alatt, egy 57x77-es rajzlapra lemásoltam az Iskola a határon-t.

Így keletkezett ez a kép.

E.P.”

Ma, május 9-én lenne Ottlik Géza 106 éves. A Kossuth és József Attila- díjas magyar író életműve bár nem nagy, de annál fontosabb része a magyar – és az egyetemes – irodalomnak. Munkássága költőket, írókat és irodalomtörténészek sokaságát egyaránt foglalkoztatja mind a mai napig.

A regény a kőszegi katonai alreálgimnázium kiskamaszainak betörését állítja a középpontba, két elbeszélő szemszögéből elmesélve mindezt. A történéseket Medve Gábor naplójából és Both Benedek (Bébé) kiegészítő megjegyzéseiből ismerjük meg, izgalmas párbeszéd keletkezik. Medve szerint: „A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig.” A fiatal katonatanoncok az iskolai évek során sokat tanulnak a világ működéséről és a benne rejlő lehetőségekről. Megtanulják, hogy bár a köd sokat takar, a fontos dolgok mégsem attól válnak hasznossá, hogy a felszínen láthatók, hanem hogy megváltoztatnak, jobbá tesznek valamit mélyen, legbelül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában