fesztivál és tábor

2018.05.26. 16:00

Lamantin: jazz, blues, funky és soul szól Szombathelyen

Akik szeretnék gyakorolni a jazz-muzsikát és a hozzá közeli műfajokat, azoknak való a Szombathelyen június 24-30-a között a nemzetközi fesztivállal párhuzamosan megrendezett 16. Lamantin Improvizációs Tábor.

MERKLIN TÍMEA

Dr. Tímár Péter, a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor főszervezője a rendezvény korábbi években rendkívüli népszerűségre szert tett – névadó – kabalájával Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Világszínvonal

Az egyhetes országos tábort az Improvizatív Zeneműhely Egyesület szervezi, amely nem más, mint egy baráti társaság, dr. Tímár Péter vezetésével. Arról is kérdeztük, hogy bírják minden évben anyagilag a nulláról felállítani a nemzetközi fesztivált és a világszínvonalú tábori kurzusokat. Amint megtudtuk, rendszeres szponzorok vannak, legalább harmincan, főleg cégek, de magánszemélyek is, akik a kultúra támogatására adnak, van közöttük, aki nem is szereti a jazzt. De látják a Lamantin-mozgalom jó hangulatú civil vonásait, tisztelik, hogy egy amatőr csapat szervez a városban nemzetközi rangú rendezvényt. Az egyesület erre szerveződik, valamint a klubkoncertek létrehozására. A támogatók értékelik, hogy ez egy prémium minőségű fesztivál és tábor, elismerik, hogy országos szinten meghatározó.

A Lamantin fesztivál benne van az ország első három fesztiváljában, a tábor pedig a maga komplexitásában a legjelentősebb, mert nincs még egy olyan, amelyhez nemzetközi fesztivál kapcsolódna, és ahol ennyiféle hangszer jelenik meg.

Vannak szaktáborok (dob, big band, avantgárd), de Szombathelyen minden hangszerre van kurzus, és a jazznek, az improvizatív műfajoknak széles skálája megtalálható. – Olyan mesterkurzusaink lesznek ismét, amelyeket a fesztivál sztárvendégei tartanak – mondta Tímár Péter. – Markus Stockhausen német trombitás Európa egyik meghatározó alakja, Karlheinz Stockhausen zeneszerző fia. Enrico Crivellaro olasz blues-gitáros, aki Amerikában élt 15 évig. Már többször volt a Lamantin fesztiválon, annyira tetszik neki, hogy ingyen tart kurzust a táborban. Németh Ferenc dobos New Yorkban él, a legnagyobb jazzmuzsikusokkal játszik együtt. Fekete Kovács Kornél trombitás nemcsak trombita-, hanem rézfúvós és big band mesterkurzust is tart. A fesztivál hangtechnikusa, Válik László stúdiótechnikai, színpadi hangtechnikai kurzuson mutatja meg, hogyan is kell színpadra állítani egy koncertet.

A Lamantin tábor tanári kara a magyar jazzélet vezető személyiségei közül kerül ki. Művészeti vezetője továbbra is Márkus Tibor, aki zongora-hallásfejlesztés órákat fog tartani és jazztörténetet tanít. Ő a tábor ötletgazdája is.

Dr. Tímár Péter, a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor főszervezője a rendezvény korábbi években rendkívüli népszerűségre szert tett – névadó – kabalájával Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

- Márkus Tibor a harmadik Lamantin fesztiválon fellépett, utána beszélgettünk, akkor merült fel, hogy megszűnt a tatai jazztábor, az űrt betölthetné egy szombathelyen létrehozandó hasonló tábor. Én akkor éppen abban gondolkodtam, hogy bővíteni kellene a fesztivált valamivel – mesélte Tímár Péter. – A tábor tematikáját úgy szerkesztjük, hogy azok is profitáljanak, akik még csak barátkoznak a jazz-zel, és közepes hangszertudással érkeznek, és azok is jól járjanak, akik már rég megfertőződtek ezzel a muzsikával. A jelentkezők a tudásszintjük felmérése után lesznek beosztva a megfelelő tanárokhoz. A táborunkat, amely csaknem száz fővel megy minden évben, a szakminisztérium akkreditált továbbképzésnek nyilvánította, vagyis zenetanárok, ének-zenét oktató pedagógusok számára ez egy kreditszerző lehetőség. Mindig van 10-15 zeneiskolai tanár a táborban, általuk valósul meg az a missziónk, hogy a jazzt bevigyük az alapfokú oktatásba.

Enrico Crivellaro olasz bluesgitáros már többször volt a fesztiválon – annyira tetszik neki, hogy ingyen tart kurzust a táborban Fotó: Lamantin

A főszervező kiemeli: a Lamantin táborban nem csak jazz szól, hiszen itt tanít Gotthárd Mike gitáros az Ocho Machóból, Takács Donát basszusgitáros, aki otthon van a könnyebb műfajokban – a blues, funky, soul, vagyis a jazz-közeli zenékben. Vendég lesz Joe Louis Walker gitáros, aki a Blues Music Awards gálán ötször nyert díjat, és kitűztek egy napot, amelynek a szlogenje, hogy „Jazz mindenkinek” – ez a műfajjal való barátkozási lehetőség nyitott szívűek és vájt fülűek számára. Tímár Péter azt a megfigyelési szempontot is felkínálja az érdeklődők számára, hogy az az improvizatív tudás, amely a jazzmuzsikusokban megvan, nincs meg más zenészekben, ez egy alkotó műfaj, állandó teremtés zajlik a koncerteken, de már a gyakorlás során is.

A szombathelyi Lamantin táborba június 7-éig lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában