celli kötődés

2018.07.18. 11:30

Versenyben az őzsuta: A révkomáromi Helios Fotóklub a Móritz Galériában

Mindig mindennek a személyes érintettség az oka: a révkomáromi (Szlovákia) Helios Fotóklub kiállítása talán soha nem jutott volna el a celli Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár közönsége elé, ha a fotóklub egyik tagjának, Maráczi Istvánnak nincs celldömölki kötődése. De van: innen származik.

Gyuricza Imre

A Helios Fotóklub több tagja is ellátogatott a celli tárlatnyitóra, ahol Fehér László polgármester (balról a harmadik) is üdvözölte a vendégeket. Jobbról a második: Maráczi István

Fotó: Gyuricza Imre

Révkomárom fotóklubja 59 éves, jövőre kerek évfordulót ünnepelhet. Hajdan a komáromi hajógyárban alakult meg a fotóklub jogelődje, kilenc alapító taggal. Az alapítás kerek évfordulójának közeledtével különösen nagy jelentősége van, hogy Celldömölkön találkozhatunk a fotósok alkotásaival.

A Helios-tárlatot Fehér László polgármester nyitotta meg a KMKK Móritz Galériájában. Annak ellenére, hogy a megnyitó időpontjában már javában zajlott a foci-vb egyik negyeddöntője, szép számban jelentek meg érdeklődők az eseményen – bár a hölgyek látható többségben voltak (mint általában a kulturális programokon). A révkomáromi fotóklub rendszeresen vesz részt kiállításokon, nemzetközi versenyeken, pályázatokon – évtizedek óta szép sikerekkel.

A Helios Fotóklub több tagja is ellátogatott a celli tárlatnyitóra, ahol Fehér László polgármester (balról a
harmadik) is üdvözölte a vendégeket. Jobbról a második: Maráczi István
Fotó: Gyuricza Imre

A képeket nézegetve elsőként a Brooklyn híd képe tűnik fel. Milliószámra készültek már a nevezetes hídról képek. Lehet-e még újat mutatni, mondani róla? Úgy látszik, igen. Pedig láthattuk már itt a Pókembert, Godzillát – vagy éppen a Valentin-nap című fi lm jeleneteit. De úgy, ahogyan a Helios-kiállításon bemutatkozik, még sosem láttuk. A sok egyéb téma mellett egy másik érdekesség: a természetben ragadt, lassan műalkotássá váló teherautó, a maga mulandóságában. Egy letűnt kor jelképe, amely már szinte a környezete alkotórészévé vált.

A kiállítás celldömölki meghívóján – a klub sokszínű érdeklődési köréből témákat fölvillantó összeállításban – is föltűnik az az érzékenyen fi – gyelő őzsuta, amelyről Horesnyik Ervinnek sikerült portrét készítenie. A természetfotózás külön szenvedély: nemcsak jó szem, hanem szinte végtelen kitartás, türelem – és az előbbutóbb jutalmul úgyis megérkező – szerencse is kell hozzá. Horesnyik Ervinnek minden összejött: az őzportréval bekerült a Milvus Group nemzetközi mezőnyében a legjobb ötvenkét fotós közé. A celli tárlatnyitón felvidéki borokat, nálunk nem ismert szlovák kólát is kóstolhatott a közönség. Aki a nyitányról lemaradt, augusztus 3-áig megnézheti a révkomáromi Helios Fotóklub kiállítását a KMKK Móritz Galériájában: vasárnap és hétfő kivételével naponta 9-től 18 óráig nyitva tart az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában