Horvát Kulturális Fesztivál

2018.08.13. 11:30

Horvátok ünnepeltek Bükön – Tánccsoport és kórusok is köszöntötték a Danica tagjait az Átriumban

Az idei volt a 16. Horvát Kulturális Fesztivál Bükön, ez alkalommal ünnepelte fennállása 15. évfordulóját a Danica énekkar. Kórusok és táncosok is köszöntötték a jubiláló csoportot. Képviseltette magát a kulturális összejövetelen az Országos Horvát Önkormányzat.

VN

Az éppen 15 éves Danica énekkar az Átrium színpadán a szombaton rendezett kulturális fesztiválon

Fotó: Bakos Ágnes

Danica

Szentmisével kezdődött az ünnep a büki római katolikus templomban, a peresznyei énekkar közreműködésével, aztán a Büki Művelődési Központ Átriumában folytatódott a kulturális műsor a Büki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében szombaton délután. Az idei volt a 16. Horvát Kulturális Fesztivál Bükön, és az éppen 15 évvel ezelőtt alakult a Danica énekkar köszöntéséről is szólt a délután.

Az éppen 15 éves Danica énekkar az Átrium színpadán a szombaton rendezett kulturális fesztiválon
Fotó: Bakos Ágnes

. Most is az alapító tagok adják a büki horvát énekkar állandó tagságát, néhány csatlakozót számolhattak az előző években – mondta el Virágh János, a Büki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Danica énekkar vezetője, harmonikása. Vannak alapítók, akik már nem ünnepelhették a 15 éves jubileumot az énekkarral: az egykori tagokra emlékezve a műsor elején énekelt a Danica énekkar, és tablót is készíttettek emlékükre.

– Sokan szeretik a horvát énekeket, de ha ki kell állni énekelni, azt már nem vállalják

– mondta a nem túl erős utánpótlásról Virágh János. Visszatekintve az elmúlt évekre, azt mondta: nagyon sok szép emlékük van, minden horvát kulturális fesztivál nagyon jól sikerült. – A legjobb akkor volt, amikor még megvolt az anyaországi horvátokkal a kapcsolat, ez néhány éve abbamaradt az ő részükről – fűzte még hozzá. Azt is elmondta, hogy a jubiláló énekkarra épülő büki horvát közösség összetartó, szívesen próbálnak és utaznak közösen fellépésekre, szereplésekre. – Az utánpótlást, azt hiányolom, ha tovább szeretnénk adni a kultúrát, kellenének a fi atalok – hangsúlyozta még az elnök.

Vendégek

A 16. Horvát Kulturális Fesztivál vendégeit köszöntötte dr. Németh Sándor, Bük polgármestere, a rendezvény fővédnökségét Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke vállalta. A kulturális műsorfolyamnak Sütő Andrástól választottak mottót a szervezők: „Amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik.” A programsort a házigazdák nyitották, aztán a büki Répcementi Férfi kar lépett színre, majd a Büki Női Kar éneke töltötte be az Átriumot és a környéket. A nézőtér megtelt: helyi és környékbeli horvátok és nem horvát nemzetiségű érdeklődők egyaránt kíváncsiak voltak a szombat délutáni programra. Fellépett még a 15 éves Clemens Madrigálkórus és felsőcsatári vendégeket is köszönthettek a színpadon: a Kud Tánccsoport is óriási tapsot kapott a közönségtől. A kulturális programsor zárására minden csoport együtt állt színpadra: közösen adták elő a „Ja san hrvatski mladi” kezdetű dalt. Köszöntötték is egymást: a Danica énekkar ajándékcsomagokkal viszonozta a fellépők fáradozását, és természetesen a jubiláló büki kórus sem maradt ajándékok nélkül: a vendégeik köszöntötték a 15 éves Danica énekkart. A délután vacsorával zárult, majd bállal, ahová a szentpéterfai Pinka Bandet hívták zenélni.

Országosan

– Aktívak a horvátok Vasban és Győr-Moson-Sopron megyében is

– mondta el a büki programon Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. Szerinte nagyon fontos, hogy a kultúra területén is ilyen aktívak legyenek a horvátok, hogy a megörökölt hagyományokat továbbvigyék. – Rendszeresen jövök különböző rendezvényekre Vas megyébe Szentpéterfától Felsőcsatárig, Nardától Bükig. Ide Peresznyéről jöttem, és a hétvégén Ólmodon is összegyűlnek a horvátok – mondta a vasi nemzetiségi aktivitásról. Arra a kérdésre, hogy miért fontos egy-egy ilyen összejövetel, azt mondta, alkalom arra, hogy további programokat, találkozásokat beszéljenek meg. És kiemelte az anyanyelv ápolását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában