1968: jól rá akartak ijeszteni a svejkekre

2018.09.06. 21:12

Bemutatták Jagadics Péter könyvét Szombathelyen

Szombathely Bemutatták az Őrvidék Házban Jagadics Péter nyugalmazott alezredes 1968 – Egy elfelejtett hadjárat című könyvét, amelyet a Szülőföld Kiadó jelentetett meg.

Merklin Tímea

Jagadics Péter, a könyv szerzője

Fotó: Unger Tamás

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében az 1968-as hadjárat furcsaságára utalva a műveletet irányító ezredest idézte: „Jó munkát végeztek, de ne higgyék, hogy egy győztes hadjáratban vettek részt!” A bemutatón dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő tartott a korszakról politikai elemzést. Méltatásában kiemelte, hogy Jagadics Péter könyve katonai és történészi szempontból is professzionális munka.

Jagadics Péter, a könyv szerzője
Fotó: Unger Tamás

A szerző az ötven évvel ezelőtti szeptember 6-ról is megemlékezett, ami jól jellemezte az 1968-as megszállást. A magyar katonáktól elvették az éleslőszert egy tragikus baleset nyomán, egy tárat hagytak csak, de azt is táskában kellett tartani. Együtt járőröztek a csehszlovákokkal, akiknél viszont éleslőszer volt, tehát úgy nézett ki, mintha a csehek őrizték volna a magyarokat…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában