Művészpárok a porondon

2018.09.12. 11:30

Csütörtökön Szirtes Edina Mókussal nyit a szimfonikus zenekar

Kiss Barnával, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójával beszélgettünk a várható évadról, bérletekről, elő­adásokról, hagyományokról és persze újdonságokról. A zeneirodalmi barangolás szeptembertől júniusig tart, idegenvezetők pedig a világ minden pontjáról érkeznek.

Lutor Katalin

Kiss Barna igazgató: Nincs annál szebb, mint amikor gyűlnek a pótszékek

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A Bartók Teremben kigyúltak a fények – ide mentünk, hogy megnézzük, mekkora teret tölt be a közönség a sok-sok különleges előadás ideje alatt. És várhatóan tényleg meg fog telni, erősíti meg Kiss Barna igazgató.

Csak kihalásos alapon lehet Szimfónia bérlethez jutni

A szezon az igazi nyitány előtt elkezdődik már, hiszen szeptember 13-án Szirtes Edina Mókus Etnoszimfonik produkciójával érkezik, amelyet bérleten kívül hallhatnak az érdeklődők. Népzenei alapokra épülő, balkáni ritmusokkal fűszerezett izgalmas kontrasztok töltik be a Bartók Termet: egymással szemben áll vagy éppen együtt zenél a rézfúvós, a vonós és a népzenész.

Újra két nagy bérletre épül az évad: a Szimfónia és a Harmónia bérlet által kísérheti végig a közönség a zeneirodalom fejlődését – betekintést nyerhetünk a nagy bécsi klasszikusok világába éppen úgy, mint napjaink zenéjébe. A Szimfónia bérlet tíz, a Harmónia bérlet nyolc előadást tartalmaz, de a bérleteken kívül is kínálnak szimfonikus hangversenyeket, hiszen – ahogyan Kiss Barna fogalmaz – „nem a legszebb így kifejezni, de szinte csak kihalásos alapon lehet Szimfónia bérlethez jutni”.

Kiss Barna igazgató: Nincs annál szebb, mint amikor gyűlnek a pótszékek
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Érdekesség, hogy az évadot végigkíséri a házaspárok jelenléte: Madaras Gergely és Győri Noémi, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin karmester-szólista felállásban lép a Bartók Terem színpadára, Rácz Rita és Haja Zsolt, valamint Kriszta Kinga és Horváth István a Bohémélet szerelmespárjait alakítják majd.

Az évadnyitó hangverseny lemezbemutató koncert lesz bérleten kívül, de a bérleteseknek ingyen látogatható: Brahms és Götz zongoraversenyeit hallhatjuk Andrea Kauten svájci zongoraművésznő szólójával, Medveczky Ádám vezényletével. Az est különlegessége, hogy élőben közvetítik a koncertet az interneten, hogy aki nem tud ott lenni, a valós, tényleges hangzást hallja otthon is.

– A videófelvételben már benne van a kozmetika lehetősége, ami persze nem baj, de az ember azért hallgat koncertet, hogy a valóságot hallja – teszi hozzá Kiss Barna.

A két nagy sorozat mellett természetesen lesz kisgyerekeknek Zenemanók bérlet, és folytatódik a minden korosztályhoz szóló Hangos látás, színes hallás sorozat. Októberben például nem csak az őszi falevelek miatt lesz érdemes megállni: jubilál a Hollywood Movie Music Classics, a nagy csokorban ezúttal az elmúlt évek legnagyobb sikerű zenéi csendülnek fel. A szólisták: Radics Gigi és Király Viktor.

– Sokszor érzem azt, hogy a terem méretét tekintve kicsik vagyunk

– mondja Kiss Barna –, de nincs is annál jobb látvány, mint amikor sorra gyűlnek a pótszékek, mert olyan sok az érdeklődő. Remélem, az évadban kevés olyan esemény lesz, ahol a Bartók Terem nézőtere nagynak tűnik.

Van azonban, hogy az elő­adás mindenképpen megkívánja a helyszínváltozást: az Agora – MSH az idén az Amadinda ütőegyüttes produkcióját fogadja be, de operának is helyet ad. LK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában